Folkemord på Folkemødet

Generalsekretær Kim Hartzner fra Mission Øst ses her i samtale med Armeniens ambassadør Hrachya Aghajanyan.
Generalsekretær Kim Hartzner fra Mission Øst ses her i samtale med Armeniens ambassadør Hrachya Aghajanyan.

Mission Øst arrangerer debat om nutidens folkemord i lyset af det armenske for 100 år siden.

’Det armenske folkemord må ikke gentage sig’, mener Mission Øst, som er vært ved et debatarrangement i Menneskerettighedsteltet på Folkemødet på Bornholm torsdag eftermiddag den 11. juni.

Over det meste af verden mindes man i år 100-året for det armenske folkedrab. Men systematisk udrensning af uskyldige mænd, kvinder og børn sker lige for øjnene af os også i dag. FN karakteriserer IS’ overgreb i Syrien og Irak som folkedrab. Hvordan kan vi hjælpe de fordrevne?

Udryddelsen fortsætter

Debatarrangement finder sted under Folkemødet på Bornholm torsdag den 11. juni kl. 17.30-18.30. Det sker i Menneskerettighedsteltet på plads J35, hvor Armeniens ambassadør i Danmark, Hrachya Aghajanyan, medvirker. Politikere og fagfolk vil diskutere, hvordan verdenssamfundet og Danmark kan forhindre, at et folkemord som det armenske gentager sig.
For lige nu – mens vi markerer 100-året for det armenske folkedrab, hvor omkring 1,5 millioner mænd, kvinder og børn blev udryddet – bliver kristne, yezidier og shiamuslimer dræbt, voldtaget, kidnappet eller fordrevet af Islamisk Stat.

Vi må ikke se passivt til

– Under det armenske folkedrab så det internationale samfund passivt til, mens et helt folk blev myrdet og fordrevet. I dag tøver verdenssamfundet igen, siger generalsekretær Kim Hartzner fra Mission Øst og opfordrer Danmark til både at anerkende det armenske folkedrab og tage den danske arv op ved at hjælpe alle dem, der bliver forsøgt udryddet, blot fordi de tilhører en bestemt etnisk eller religiøs gruppe.
Selv er Kim Hartzner inspireret af de danske ildsjæle Karen Jeppe og Maria Jacobsen. De to kvinder rejste for 100 år siden ud til Det Osmanniske Rige for at hjælpe ofrene for det armenske folkedrab.

Danmark bør forhindre nyt folkemord

– Karen og Maria er ikke bare heltinder fra fortiden, men også inspirationskilder i nutiden, fastholder Kim Hartzner og fortsætter: ”Når FN anerkender IS’s brutale fremfærd som folkedrab, bør Danmark så ikke være til stede i Syrien og Nordirak, hjælpe de allermest udsatte fordrevne og aktivt forhindre, at et nyt folkemord finder sted?”

Debat i Det Globale Telt

Torsdag: Kim Hartzner deltager desuden i en debat med Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp og flere medlemmer af Civilsamfund i Udvikling (CISU) torsdag kl. 15-15.55 i Det Globale Telt.
Fredag: Vibeke Førrisdahl fra Mission Øst fortæller om situationen i Burma/Myanmar til Morgen Caféen fredag kl. 9-11 i Det Globale telt. Mission Øst og CISU står i fællesskab for dette arrangement.
Svend Løbner/Bodil