Jeg er rask fordi jeg tilgav lægen

Gert i en stald i Ethiopien, hvor han i mange år har støttet en lokal kirke og områdets landbefolkning med daggamle kyllinger, maskiner og ekspertise til produktion af æg, kød, mejeriprodukter og grønsager.
Gert i en stald i Ethiopien, hvor han i mange år har støttet en lokal kirke og områdets landbefolkning med daggamle kyllinger, maskiner og ekspertise til produktion af æg, kød, mejeriprodukter og grønsager.

– Vi må gøre tingene på Guds måde, for ellers kan det hele gå galt. Det ved forretningsmanden Gert van Putten af egen erfaring.

– Du har det så godt, fordi du tilgav kirurgen, sagde min egen læge, da han så mig på cykel kort efter, at jeg havde været i livsfare på grund af lægesjusk.

– Men der var nu også mange, der bad for mig, tilføjer den hollandske forretningsmand Gert van Putten (79). Han fik sidste år hjerterytme-problemer efter flere dødsfald i den nærmeste familie. Og det, der burde have været en rutine-operation af et ellers sundt hjerte, blev livsfarligt, fordi lægen glemte at suge blodet væk. Efter få dage kunne Gert slet ikke få vejret, og lægen måtte indrømme, at han havde gjort en alvorlig fejl.
– Jeg tilgav ham, fordi han straks indrømmede sin fejl, siger Gert van Putten. Men det er jo også Guds vej. Og jeg har før oplevet, at jeg må gøre tingene på hans måde.

Præsten skældte ud

Gert van Putten bor i den lille by Terschuur i Holland, hvorfra han sammen med hustruen Rie siden 1960 har opbygget sit store hønse-firma med bl.a. rugeri, ægproduktion og gødningspiller.
– Jeg har altid gået i den lokale reformerte kirke. Præsterne var bibeltro, men de var ikke alle lige gode. Og jeg tænkte nok også en del på min forretning, når jeg sad i kirken. For her læser man altid de ti bud, og prædikenen varer omkring en time!
En dag kom præsten for at tale alvorligt med mig. Han havde nemlig set min lastbil køre forbi om søndagen, og hvis det gentog sig, ville han ikke lade mig deltage i nadveren.
Men det var jo, fordi den var brudt sammen i Belgien. Og jeg tænkte, at chaufføren godt kunne nå hjem og gå i kirke med sin familie, hvis han bare kørte tidligt, forklarer Gert – uden at se særlig brødebetynget ud.

Da alt gik galt

I 1970’erne blev firmaet udbygget, og Gert fastansatte en dyrlæge. Det gav mange fordele, bl.a. fordi han kunne købe billig medicin. Det gav et godt ry dengang. Og den daglige leder fik anparter i firmaet.
– Vi fik landets mest moderne rugeri med computerstyring i 1976. Det år gik vi fra tre til 75 ansatte, og vi købte farme i England, Sydafrika og Belgien.
Men vi traf de forkerte valg, og under krisen i 1980 gik det helt galt. Vi mistede 4 millioner gylden og måtte sælge både jord og huse.

Den nat blev jeg født på ny

– Så tog vores familie på skiferie i Schweiz med vores eget fly, og jeg faldt og brækkede benet. Jeg blev opereret og fik flere skruer i benet, og jeg lå med store smerter og høj feber.
Men den nat blev jeg født på ny. Jeg indså, at jeg ikke havde været som jeg skulle overfor Rie og børnene, og jeg havde snydt i skat. Jeg græd meget og lovede Gud at stoppe med de sorte penge, fortæller Gert.

Gud tilgav og helbredte

– Og så oplevede jeg Salme 103 vers 3: Gud vil tilgive os og helbrede vores sygdomme.
Gud helbredte mig den nat, så feberen faldt. Jeg blev en ny ægtemand, far og direktør.
Og herefter har Gud velsignet os meget. Der kom en ordre på 200 millioner æg fra Tyskland. Og i løbet af fem år tjente vi hele tabet ind igen. Ærligt, altså!

Årets manager 1995

I 1995 havde Gert den store oplevelse at blive udnævnt til ’Manager of the Year’. Han blev udvalgt blandt 250 nominerede efter en grundig undersøgelse af virksomheden. Amerikansk fjernsyn besøgte den lille hollandske landsby og viste den storsmilende hønseavler med trofæet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fornyelse i kirken

– Vores kirkeråd her i byen syntes, at jeg var for evangelisk. Jeg talte for meget om Jesu kærlighed. Det gør man ikke så meget i vores kirke.
Men for ti år siden kom der en splittelse, fordi nogle ville gå sammen med andre protestantiske kirker i Nederland. Det endte med en sammenslutning, og jeg blev valgt som ældste. Vi har oplevet fornyelse de sidste fem år. Vi synger nye lovsange og har Alpha-kurser. Der er nye, som kommer med i kirken og bliver født på ny.
Ellers er der mest tilbagegang i de traditionelle kirker. Folk er bange for at sige, at de er frelst. Men ni ud af 10 vover at sige det, når de har været på Alpha-kurser.
Nu har min svigersøn overtaget ledelsen af Alpha her efter mig. Og i år er det gået bedre end nogensinde før, og flere er begyndt at komme i kirken, fortæller Gert med sit glade smil.
Han tilføjer, at hele familien nyder godt af det fælleskirkelige arbejde blandt kristne forretningsfolk (CBMC). De har oplevet stor vækst siden 1980 og har nu over 100 bedegrupper med genenmsnitligt 10 medlemmer i hver. Her mødes ledere, forretningsfolk og direktører i et kristent fællesskab. Og hele familien nyder den årlige CBMC-weekend.

Støtter mission

– Jeg har lovet Gud, at jeg aldrig vil have mange penge igen. Derfor har vi lavet stiftelsen Double Harvest, som støtter missions- og udviklingsarbejde, bl.a. i Etiopien. Vi har også stiftelsen Metgezel (medvandrer), som ejer de hollandske firmaer. Den støtter også både mission og nødhjælp, forklarer den glade giver, som sammen med Rie var i Danmark i uge 39.
Det blev til et kort forretningsvisit, før den ungdommelige forretningsmand igen skulle tilbage for at møde sine medarbejdere på rugeriet fredag aften – og være klar til morgenmøde med kristne forretningsfolk lørdag – klokken otte!