Ramsløg og en livsvigtig velduft

Af Annika Grønhøj
frugrønhøj.dk

Jeg elsker at lave mad, og jeg bruger rigtig meget tid på det. Jeg synes det er fedt at lave tingene helt fra bunden, og jeg elsker at bruge de råvarer, naturen har i sæson.

Det har lige været ramsløgssæson. Skovene har bugnet med de hvidløgslugtende grønne blade, og det er ganske gratis at samle så mange, man orker. I år nåede jeg ikke selv ud at samle, men en god ven tilbød mig en hel bærepose, som han havde plukket, og man kan lave ret meget af en bæreposefuld ramsløgsblade, der var mere end rigeligt til både pesto, smør og ramsløgssalt, så det begav jeg mig i kast med. Mens jeg stod der i duften og blandede salt og ramsløg i et passende forhold, kom jeg til at tænke på, at der i Bibelen står, at vi skal være verdens salt.

Salt er en smagsfremhæver, man kan ikke skjule salt i en ret. Man kan smage, at det mangler, og man kan smage, hvis der er kommet for meget i, selv den helt rigtige mængde salt kan man smage. Så hvis jeg skal være verdens salt, så må jeg være synlig, jeg skal være noget, de andre ikke er, og vigtigst af alt, jeg skal være noget, de gerne vil have fat i, noget de ikke kan undvære.

Jeg tror ikke, det med at være synlig handler om selviscenesættelse og promovering af mit perfekte liv som kristen, for det kan jeg alligevel ikke leve op til. Jeg tror, det handler om noget helt andet. Jeg tror, det handler om, at jeg lever det, jeg tror på, ud, så det får betydning for den måde, jeg møder mennesker på, og de værdier og prioriteter, jeg har i mit liv.
Det med at være noget, de andre ikke er, handler, tror jeg, om mit selvbillede. Hvis jeg ved og forstår, at jeg er Guds barn, underfuld skabt, højt agtet og elsket, så vil det kunne ses, jeg vil udstråle noget, andre ikke gør. Og det vil være noget, andre gerne vil have fat i.

Min opgave er at være Kristi velduft, så verden kan kende ham. Når man laver ting med ramsløg i, så lugter det i hele huset, det kan ikke skjules, hvad det er, man arbejder med. Det samme må gælde Gud i mit liv, han må ikke kunne skjules, for verden har brug for ham.