Bryllup og gode råd

Af Poul Henning Krog
Læge og forfatter

I lørdags var vi til en overdådig og pragtfuld bryllupshavefest i Holte med indlagt vielse i Holte kirke. Her blev dagen igennem delt mange smukke, kærlige og sande ord. I kirken fortalte præsten bl.a. om den kærlighed, der stråler ud også fra H.C. Andersens eventyr: ”Hvad fatter gør, det er altid det rigtige.”

Fremfor at læse kønsdiskrimination ind i fortællingen fæstnede præsten sig ved kærlighed, kys, enkle kår og varme, der fra start og til slut udspillede sig blandt mand og kone midt i en helt ufattelig dårlig forvaltning af betroede goder. Det lykkes fatter igennem flere runder at bytte familiens gode hest til en pose rådne æbler. Kærligheden blev sat i relief, idet det dårlige forvalterskab på ingen måde påvirkede kærligheden mellem de to.

Mon ikke det gav os alle lidt at tænke over?
Kærligheden og de gode råd gik videre fra kirken til festmiddagen. Her blev gæsterne opfordret til at viderebringe gode råd på skrift. Ved vores bord fortalte min svoger, at han af sin mor havde fået to råd, da han blev gift med min søster:
1. Forkæl hinanden
2. Lad ikke solen gå ned over jeres vrede

Min svoger mente faktisk, at de havde efterlevet disse råd i dagligdagen igennem nu 50 år. Jeg kiggede på min søster, som bekræftede dette. Jeg var imponeret!

Susanne fortalte vores bord om en opstilling af et fortelt på vores byggegrund i Svendborg en fredag i juni 2004. Vi havde knoklet hele dagen og fået anskaffet og placeret 45 europapaller rundt om husbyggeriet og i baghaven. Disse paller skulle udover ”flisegange” også være fundament for vores campingvogn og et kæmpe fortelt. Således skulle boligen være de næste 10 uger før indflytningen i huset sidst i august. Først om aftenen gik vi i gang med opstilling af det nyerhvervede Pentagold-fastliggertelt på 3,5 m x 5,4 m.

To trætte ledere gik i gang med en ny opgave. Vi kæmpede. Vi havde planlagt at skulle køre hjem sent om aften. Det måtte vi opgive. Vi gav op ved 21-tiden. Vi var på det tidspunkt godt sure på hinanden. Vi overholdt ikke det ellers gode princip fra Efeserbrevet, som vi plejede at følge: ”Lad ikke solen gå ned over jeres vrede.”

Vi gik sure og frustrerede i seng. Normalt påvirker den slags sindstilstande evnen til at falde i søvn, men vi var så udkørte, at vi sov efter et øjeblik.

Næste morgen ved fem-tiden stod vi op. Vi ihukom det gode ord fra Bibelen: ”Guds nåde er ny hver morgen.” Vi tilgav hinanden, og på tre timer blev teltet stillet op.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det første råd med at forkæle hinanden, eksempelvis ved at overraske med oplevelser, gaver, digte og blomster, har vi akkurat som vores svoger prøvet at efterleve. Det kan også tage form af bluser, små bukser og strømper, som Susanne strikker til børnebørnene. Mit strikketøj er at massere hendes fødder og ben. Kombineres det med en god snak, film eller en tv-avis, er det rigtig hyggeligt.

Hvor er det dejligt at møde familie og blive helt nyforelsket til sådan en bryllupsfest.

Vi har siden valgt mindre og noget mere realistiske projekter med rigelig luft i planlægningen. Vi tror på, at det giver mere plads til kærligheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi kyssede godnat og faldt omgående i søvn i vores lille telt, som vi med hurtige hænder havde fået sat op på en campingplads i Rødovre.