Selvmordslæger blev kendt skyldige

Svend Lings fortæller i flere udsendelser på bl.a. DR, hvorfor han går ind for dødshjælp.

Svend Lings, som tidligere i år offentliggjorde en ’selvmordsmanual’, er af Retten i Svendbog kendt skyldig i at have instrueret selvmord i tre konkrete sager. Også en psykiater, Frits Schjøtt, er fundet skyldig i at have udskrevet et sovemiddel, som Lings derpå gav videre til en patient.

Svend Lings har gentagne gange og på grov vis handlet imod de etiske principper, fastslår Lægeetisk Nævn. Begge lægerne var tiltalt for at have hjulpet en deprimeret mand med forsøg på selvmord. Men selvmordet, som skulle være sket ved hjælp af et sovemiddel, mislykkedes.

Den 44-årige patient, som ikke ønsker at stå frem offentligt, er i dag glad for, at selvmordsforsøget mislykkedes.

Retten fandt det bevist, at begge lægerne havde assisteret til selvmordforsøget, og begge blev fundet skyldige.

Lægeforeningen er meget kritisk indstillet til Svend Lings praksis. Patienterne ringer for at få hjælp til selvmord i en fase, hvor de ikke ser anden udvej. Men med hjælp fra lægen vil der vise sig en udvej, så de ikke ønsker at dø, siger Lægeforeningens formand, Lise Møller, som finder Lings praksis ”fuldstændig uacceptabel”.

– Det er grundlæggende imod lægens rolle og opgave at tage menneskers liv, siger Lægeforeningens formand, Lise Møller.

Svend Lings oplyser, at han har oprettet et netværk mellem de i alt ni danske læger, som har udtrykt ønske at tilbyde aktiv dødshjælp på opfordring. Men Lings føler ikke noget moralsk ansvar for hvilket valg, en patient tager. Som tommelfingerregel ønsker han at ’hjælpe’ mennesker med alvorlig fysisk sygdom. Men også psykiatriske patienter kan få hjælp, udtaler Svend Lings.

– På det psykiatriske felt er han uuddannet. Han har fået frataget sin autorisation og det, han foretager sig, er kvaksalveri, vurderer professor i psykiatri, Merete Nordentoft i DR-udsendelsen fra 25. september.

– Ting, der ser håbløse ud, er ikke altid håbløse. Og man bør vise folk hen, hvor der er hjælp at få, understreger professoren.


Artiklen fortsætter efter annoncen: