Nyt politisk parti i Israel vil forene jøder og kristne 

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Af Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I den forgange uge var der valg i Israel. Med 94 procent af stemmerne – mere end fire millioner – står Benjamin Netanyahu og Likud til at få 35 pladser i det israelske parlament, Knesset. Men selvom Netanyahu er den store stemmesluger, er det værd at lægge mærke til et lille parti, Bible Bloc Party, som var med på stemmesedlen, selvom det ikke lykkedes at komme ind i parlamentet i første omgang.

Bible Bloc Party består af både jødiske og kristne kandidater, og ikke bare det, men både messianske jøder og ortodokse jøder. Det er ganske usædvanligt. Det er første nogensinde i Israels historie, at kristne og jøder er gået sammen i et politisk parti og søger at få indflydelse.

Avi Lipkin, der er partiets grundlægger og leder, har haft ønsket at gøre denne drøm til virkelighed i omkring 20 år. Lipkin er selv ortodoks jøde, men har i mange år talt i kristne kirker rundt omkring i verden og advaret om, at islamisternes ultimative mål er at ødelægge både jødedom og kristendom i et forsøg på at dominere verden.

Lipkin opfordrer kristne til at stå sammen med Israel og at danne en alliance mellem jøder og kristne. Ideen med partiet er at få denne vision realiseret.

“Jøder og kristne har hadet hinanden de sidste 2.000 år, og jeg har prædiket i 20 år – hvilket kun svaret til én procent – af behovet for at hadet stopper og at kærligheden tager over”, udtalte Lipkin til Kehila News Israel kort før valget og tilføjede:  “Dette parti er starten på den kærlighed.”

Kærlighedsvision talte dog ikke så meget til vælgerne, at den på nuværende tidspunkt kan realiseres i Knesset. Det tager desværre nok sin tid at indføre politik med kærlighed i det område, hvor spændingerne så længe har været så store.

Men Lipkins vision er den rette vej for Israel og Mellemøsten. Det vigtige er, at partiet nu er grundlagt og visionen kan sprede sig. For forsoning og forbrødning er det eneste, der vil kunne skabe varig fred i Mellemøsten. Alle politiske bevægelser har en åndelig rod – og derfor handler al politik i sidste ende om hvilken spiritualitet de politiske ledere dyrker.

At jøder og kristne nu for første gang går sammen om at styrke og bevare den jødisk-kristne kultur er et vision og et projekt, som europæiske og amerikanske politikere også bør engagere sig i.


Artiklen fortsætter efter annoncen: