Klimakrisen er ikke en trossag

Johnny Rudbeck,

uddannet Cand.Scient. i miljøkemi ved Københavns Universitet

Respons til Iben Thranholms Klumme søndag den 29. september:

Der bliver ikke lagt fingre imellem i Iben Thranholms meget kritiske klumme. Som videnskabsperson vil jeg gerne pointere, at hun har misforstået en hel del. Blandt andet skriver hun, at klimakrisen er blevet en trossag og en ny religion. Det er ikke sandt. Størstedelen af den videnskabelige forskergruppe har dokumenteret, at over 40% af CO2-væksten skyldes de sidste 150 års forbrænding af fossile brændsler.

Det er muligt at CO2-niveauet er lige så højt nu, som det var for 3 mio. år siden uden menneskelig indblanding, men det betyder altså ikke, at vi bare kan læne os tilbage og lade stå til, og lade naturen gå sin gang. Biblen siger, at vi som mennesker er sat til at forvalte Guds skaberværk, hvilket mange kristne, inklusiv mig selv, fortolker, som at vi skal passe godt på jorden, samtidig med at vi er i vores gode ret til at benytte os af jordens ressourcer på en bæredygtig måde.

I 80’erne havde forskerne en formodning om, at hvis udledningen af CFC-gasser blev stoppet, ville det hastigt svindende ozonlaget blive gendannet til naturlig tykkelse igen. I dag ser vi frugten af hurtig politisk indblanding og handling, idet ozonlagets tykkelse gradvis vokser, og ozonhullerne år for år bliver mindre. Jeg håber at den grønne omstilling i nær fremtid vil tage fart, og jeg håber at forskere med Guds inspiration kan opfinde teknologier til at mindske CO2 og andre drivhusgasser.

At Greta Thunberg og andre klimaaktivister ikke har Gud i centrum, betyder vel ikke, at deres udsagn så kan afskrives. I så tilfælde kan mange andre prominente personers udtalelser af alvorlig karakter også afskrives. At der bliver kørt plat på Gretas Aspergers syndrom er decideret forkasteligt. Hvorfor skulle en diagnose afholde en person fra at udtale sig om en vigtig sag for derved at øve indflydelse?

Sandheden er nok nærmere, at Greta er den nye formidler af en ubekvem sandhed, ligesom Al Gore var det i 00’erne. Hvor ville jeg dog ønske, at vi kristne ikke hengiver os til skrøner og andre konspiratoriske historier. Og hvor ville jeg ønske, at vi ikke trak ”falsk-profet”-kortet, når vi ikke bryder os om indholdet af et budskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen: