Familienetværk for socialt udsatte vokser i samarbejde med kirker

– Der er masser af kærlighed. Man kan mærke, at der er nogen, der interesserer sig for, at man har det godt og gerne vil gøre noget godt, siger Nina Worm, her med datteren Silja. Foto: Jens Peter Engedal.

Socialt udsatte familier har hårdt brug for et socialt netværk, og derfor har Blå Kors, i samarbejde med flere lokale kirker, oprettet familienetværk rundt omkring i landet. Lige nu er der 23 – og flere er på vej.

– Særligt under coronakrisen har vi oplevet, at mange er blevet mere ensomme, så her har netværkene gjort et kæmpe stykke arbejde for at række ud. Familierne sætter stor pris på at være en del af et trygt fællesskab, hvor de bliver mødt med forståelse for deres livssituation, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Godt for mor og datter

En af dem, som har haft glæde af netværket, er Nina Worm, som bor i Viby ved Århus med sin datter Silja. Nina har ikke det store netværk at trække på i hverdagen. Hver anden uge kommer hun derfor i Familienetværket Aarhus Vest, som er et socialt fællesskab målrettet familier og enlige.

– Jeg har fået rigtig meget hjælp i familienetværket, fortæller hun. Der har været svære perioder, hvor de har tilbudt mig psykologsamtaler, og jeg har fået hjælp til madindkøb og vintertøj til min datter.

Vi ville virkelig ikke kunne undvære det. Man ved, når det brænder på, at der er nogen til at gribe ind. Det er meget rart, når man ikke har et netværk, siger Nina Worm og fortsætter:

– Der er nogle dejlige mennesker her. Man lærer hinanden at kende og ser frem til at komme her. Der er masser af kærlighed.

Silja bliver så glad, når jeg siger, at vi skal herop. Det glæder hun sig til. Hun elsker at komme her. Hun er kommet i familienetværket lige så længe, hun kan huske.

– Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden familienetværket. Det har ændret mit liv rigtig meget. Fra at jeg har følt mig meget alene og misforstået til, at man kommer herop, og folk står med åbne arme og vil hjælpe en med det, man har brug for. Det har jeg ikke oplevet før. Det er smukt. Det sætter jeg stor pris på, siger Nina Worm.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Familienetværkene tilbyder fællesskab og hygge, netværk, fællesspisning, gratis aktiviteter for børn, unge og voksne samt rådgivning. Sidste år var familienetværkene i kontakt med 2.105 børn og voksne, og alene i år er der startet en håndfuld nye netværk op.