Hvorfor er det svært for DR og TV 2 at fejre julen i store juleshows?

– TV 2 vil gerne være folkelig, men svigter folket, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF.

Julen er en blanding af populære folkelige julesange og elskede julesalmer, og begge dele bør være til stede, mener KLF, Kirke & Medier, som igen efterlyser en tydeligere markering af julen i Alletiders juleshow på TV 2.

– TV 2 vil gerne være folkelig, men svigter folket, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF. De store juleshows med juletoner og julestemning i metermål er en naturlig del af tv-programmet i december. Således også i julen 2022 med DR Pigekorets jul, Danmark synger julen ind, Fællessang – mens vi venter, DRs store juleshow og Alletiders juleshow på TV 2.

– Det var fem meget forskellige juleprogrammer. Julemusikken var en integreret del af alle programmerne, det var en del af konceptet. Men der var stor forskel på typen af musik, der var udvalgt, og den manglende variation i visse af programmernes musikvalg vækker undren, konstaterer Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

Hvad med salmerne?

Både DR og TV 2 bød nemlig på to juleshows, hvor salmerne var stort set fraværende: Nemlig i DRs store juleshow, der blev sendt på DR1 lørdag den 17. december med Phillip Faber og Stephania Potalivo som værter, og Alletiders juleshow, der blev sendt på TV 2 lillejuleaftensdag med Natasja Crone og Peter Mygind som værter.

– DRs store juleshow havde ét højdepunkt, nemlig en sammensmeltning af Et barn er født i Betlehem og Halleluja-koret fra Händels Messias i en gospelvariation. Det fungerede rigtig godt og var meget medrivende. Men ellers var showet domineret af engelsk-sprogede julesange. Det er kritisabelt, at et juleprogram á 90 minutters varighed kun har plads til én julesalme, og at 10 ud af 18 sange end ikke er danske. Sidste år fik TV 2 drøje hug for Alletiders juleshow. Derfor var Mikael Arendt Laursen meget spændt på, hvordan TV 2 ville gribe det an denne gang.

– Det begynder rigtig flot med Et barn er født i Betlehem som solosang, som bevæger sig over i et halleluja-kor, mens Peter Mygind præsenterer aftenen. Men resten af showet er helt renset for julesalmer. To af DRs juleshows – DR Pigekorets jul og Danmark synger julen ind – får ros fra KLF, Kirke & Medier for at integrere julesalmerne på flot vis og for at skabe en helstøbt oplevelse.

TV2 ude af trit med seerne

Sidste år kritiserede KLF TV2 for berøringsangst overfor julesalmerne. Den kritik er Mikael Arendt Laursen skuffet over at skulle gentage:  “Jeg er oprigtigt i tvivl om, hvad TV 2s forståelse af julen er. TV 2 signalerer ved sin manglende prioritering af julesalmer at være ude af trit med befolkningen og repræsenterer en snæver marxistisk, ateistisk fortolkning af julen med Alletiders juleshow.

Jeg forstår virkelig ikke, at TV 2 er så berøringsangst overfor julen og julens salmer. Men det må være konklusionen efter endnu et såkaldt alletiders juleshow. Mikael Arendt Laursen respekterer, at TV 2 vil være folkelig i sin sendeflade. Men det er ikke ensbetydende med, at sendefladen skal være renset for indhold, der kan lugte af kirke og kristendom.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Langt de fleste danskere synger julesalmer i julen, og der er en stribe julesalmer, som TV2 kunne smide i programmet uden at giv køb på folkeligheden. Jeg tror tværtimod, at seerne vil opleve at blive inddraget gennem og genkendt i julesalmer som Julen har bragt velsignet bud, Dejlig er jorden, Der er noget i luften og Glade jul, dejlige jul. TV 2 vil gerne være folkelig, men svigter folket.”

En dannelsesopgave

Både DR og TV 2 bryster sig af at være public service-stationer. KLF, Kirke & Medier efterlyser, at de står ved det. “Det er indbegrebet af public service at være i folkets tjeneste. Det betyder ikke, at man skal lefle, gå efter laveste fællesnævner eller tilfredsstille den lille del af befolkningen, som gerne ser julen renset for kristne elementer.

Der ligger derimod en dannelsesopgave, en oplysningsforpligtelse hos public service-medierne – i julen såvel som til andre højtider og hverdage. DR demonstrerer i visse jule-shows at leve op til sine forpligtelser. Det er noget andet, når det gælder TV 2: Alletiders juleshow er underholdende, men public service er det ikke. Det mangler tyngde og substans og tager ikke seerne eller sin public service-forpligtelse alvorligt, mener KLFs generalsekretær.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stefan/Henri