Afrikanske kristne er aktive for at udbrede deres tro

Og radio, tv og internet er oplagte muligheder for at nå både muslimer - og frafaldne kristne.

Udfordringens redaktør besøgte bl.a. Radio la Distinction i Cameroun. Det franske ord distinction kan betyde forskel, skelnen og udmærkelse. Radioen er oprettet af professor Moussa Iya og hans hustru Rachel (t.v.). Til højre ses den tekniske leder af radio/TV Belmondi Sivuo og koordinatoren for sammenslutningen af kristne radioer i det nordlige Cameroun, Justin Nekoanoudji.

En af de mest positive oplevelser på min seneste missionsrejse til Cameroun i Afrika var at møde professor dr. Moussa Iya og hans hustru Rachel.

Professor Moussa voksede op i den lutherske kirke, som norske missionærer oprettede for 100 år siden. Nordmændene kom faktisk hertil fra den danske missionsstation i Numan i Nigeria. De danske sudanmissionærer foreslog deres fire norske kolleger at rejse til nabolandet Cameroun. Og det blev så til et stort missionsarbejde og en kirke, som i dag har langt over 100.000 medlemmer!

Studerede i Berlin

Moussa er meget begavet og fik et stipendium, så han kunne studere geografi ved universitetet i Berlin. Hjemmefra var han vant til at komme i kirke hver eneste søndag, så i Tyskland søgte han også kontakt med kristne kirker og oplevede en åndelig fornyelse. Han vendte hjem og blev gift med Rachel, som selv havde oplevet en åndelig fornyelse i den nordlige del af landet. Her kom hun i den lutherske brødrekirke, som Mission Afrika i Danmark senere kom til at arbejde sammen med.

Ungdomsvækkelse gav dem et mål med livet

En lokal ung kristen, Jacob Zoubo, oprettede en YWAM-base i sin muslimske hjemby Garoua (YWAM hedder i Danmark Ungdom Med Opgave). Nogle af de unge var med YWAM på outreach i nabolandende. I radioarbejdet har jeg senere mødt mange af dem, der dengang blev sat i gang. For eksempel er det i dag Jacob Zoubo, der sørger for at fortolde og transportere vores radio-sendere fra havnebyen Douala og op i landet.

Vi er netop gået i gang med at oprette en kristen radiostation i millionbyen Douala sammen med Jacob. Vores radio-koordinator Justin kommer også fra denne ungdomsgruppe. Og det samme gælder Alphons, som oprettede radioen i Garoua og senere blev generalsekretær for det, der svarer til Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) i Cameroun.

Det samme gælder Monica, der idag leder radioen, og Basil, der bruger al sin tid på at producere udsendelser – når han ikke underviser i matematik på gymnasiet for at skaffe føden til sin familie. De unge følte nemlig et stærkt kald til mission. De var taknemlige over, at de hvide missionærer havde bragt evangeliet til deres forældre, men nu ville de selv!

Lever ikke for os selv

Det viser bare, hvor vigtigt det er, at vores unge får et kald til mission, så de ikke bare lever for deres egen ”lykke”. For som Paulus skriver: ”Kristi kærlighed tvinger os … Og han døde for alle, for at de, der lever, ikke længere skal leve for sig selv, men for ham, der døde og opstod for dem.” (2.Kor.5,14-15)

Rachel var med i den gruppe af unge kristne, som ville noget mere. Så da hun og Moussa blev gift havde de også et klart mål om at tjene Gud med deres liv og evner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skabte egen menighed

Den store lutherske kirke var blevet en almen ”folkekirke” for alle og enhver. Kirken blev ramt af en række skandaler med korruption og anden umoral i ledelsen.
Det var vigtigt at fortælle en muslimske befolkning, at der også fandtes ægte kristendom. Rachel og Moussa samlede derfor en menighed omkring sig. De kaldte den for La Distinction – og som nævnt betyder navnet netop at skelne – mellem det falske og det ægte.

Og selv om lederparret ikke går på kompromis med de bibelske sandheder, er menigheden siden vokset til 500 medlemmer! Og der er allerede kirkeplantninger i flere andre byer. Kirken er nu tilsluttet kirkesammenslutningen for baptisterne i Cameroun (CBC).

Radio og et lille hospital

Snart oprettede ægteparret også en radio med samme navn. Og senere kom der kabel-tv og internet-tv til. Rachel og Moussa har også oprettet en skole og et sundhedscenter, hvor en kristen læge fra Congo nu er ansat. Altsammen er det vel at mærke sket uden udenlandsk støtte. Jeg var bare så imponeret over, at de havde klaret alt det selv i menigheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirken er en karismatisk kirke, hvor man lægger vægt på regulær bibelundervisning og udrustning af medlemmerne.

Tiltrækker muslimer

Faktisk tiltrækker kirken med sin klare, distinktive forkyndelse i radioudsendelserne også muslimer.

– Der går ikke en uge, uden at der kommer nogen muslimer og stiller spørgsmål. Og nogen er også begyndt at komme i kirken, fortæller radioens tekniske leder, Belmondi Sivuo. Han deltager som regel i Udfordringens radio-seminar. Og i år bidrog han med en undervisning for de andre radioledere om, hvordan de kunne gøre deres radio-stationer til net-radioer og net-tv stationer.

Belmondi Silvio har taget skridtet helt ud og sat et videokamera op i radiostudiet, sådan at man på net-tv kommer med ind i studiet. På vores seminardage øvede vi med at sende direkte tv på internettet. Og radiofolkene var begejstrede. Så det lover godt for fremtiden. For selv om de fleste afrikanere stadig lytter til radio via FM, så bruger især de unge nu internettet til at få deres informationer. Derfor er det oplagt, at de kristne radioer nu går på internettet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bed og støt!

Du kan støtte arbejdet med skattefradrag via Missionsfonden på konto nr. 9570 – 0006 139450. Eller MobilePay 81 558. Husk at nævne projekt-nummeret ’5984 Udfordringens Radio-mission i Afrika’. Husk navn, adresse og cpr-nummer, hvis du ønsker skattefradrag. Tak for hver en gave.