Tidligere storebæltsfærge bringer gratis lægehjælp til verdens fattigste

På billedet ses fejringen af, at den tidligere storebæltsfærge Dr. Ingrid (nu Africa Mercy) netop er ankommet til Madagaskar.

Netværkscafeen i Kirken i Kulturcenter Vendsyssel får onsdag den 15. maj 2024 besøg af Anne Lyster, som selv har været udsendt medarbejder på et af hospitalsskibene fra den humanitære organisation Mercy Ships.

Anne Lyster arbejder som socialformidler på jobcenter Randers, men har desuden de seneste syv år været foredragsholder for Mercy Ships.

Gratis operationer

Ud fra verdens to største nybyggede og privatejede civile hospitalsskibe giver Mercy Ships gratis lægehjælp og livsforvandlende operationer på et højt fagligt niveau til verdens fattigste. På skibene hjælper man børn og voksne, der er født med læbe/ganespalte, har klumpfødder, lider af øjensygdomme, tumorer, misdannelser af ben og arme, forbrændinger og meget mere.

Danskere om bord

Mellem fem og ti danskere rejser årligt ud for at arbejde som frivillige på Mercy Ships’ skibe.

Under foredraget vil Anne Lyster vise før- og efter billeder på powerpoint, mens hun fortæller om den forvandling, hun selv oplevede på sin rejse med skibet. Efterfølgende blev hun frivillig i organisationen UMO (Ungdom med opgave) i fem år. Der er ofte danskere blandt de ca. 1.100 frivillige fra 40 forskellige lande. De arbejder typisk som kirurger, sygeplejersker, fysioterapeuter, tandlæger og tandklinikassistenter. Der er også en dansk kaptajn, Milan Falsing, som kan ses i en youtube-video.

Ti måneder hvert sted

I ti måneder ligger hospitalsskibene Africa Mercy og Global Mercy ved kaj i hver sit værtsland, hvor omkring 2.000 lokale patienter modtager gratis operationer. Tandklinikkerne i forbindelse med de to hospitalsskibe behandler i omegnen af 8.500 patienter – det er i alt ca. 10.000 små mirakler på ti måneder. Udover at tilbyde gratis behandling og operationer træner Mercy Ships lokale fagpersoner og renoverer sundhedsklinikker, som bruges af skibenes personale, mens skibene ligger i havn.

Disse faciliteter og de lokale fagpersoner, der har gennemgået et træningsforløb, er med til at opbygge landet, hvilket gavner lokalbefolkningen også efter Global Mercy og Africa Mercy er sejlet videre.

Den tidligere storebæltsfærge Dronning Ingrid er nu bygget om til hospitalsskibet Africa Mercy. Foto: Mogens Nørgaard Olesen.

Foredraget i Sæsing

Takket være de frivilliges indsats kan Mercy Ships tilbyde gratis operationer til fattige. Men medicin, apparatur og vedligehold af skibene koster mange penge, og derfor er Mercy Ships afhængige af gaver og sponsorater for at kunne fungere. Det fortæller Anne Lyster om under foredraget i Kulturhuset, Sæby Landevej 417, Sæsing, 9830 Tårs.

Pris inklusiv aftensmad: 100 kr. Der er tilmelding til Britta på tlf. 42181744 senest den 12/5 kl. 12.


Artiklen fortsætter efter annoncen: