Det som høres…

Af Keld Dahlmann, Præst og generalsekretær i Dansk Oase.

Mange af Udfordringens læsere har formodentligt deltaget i et af sommerens mange kirkelige lejre og stævner. Min familie og jeg deltog også i år i SommerOase ved Horsens.

For min del er det en del af mit arbejde som generalsekretær. I det hele taget anvender vores medarbejdere mange ressourcer på at planlægge og gennemføre denne uge for tusindvis af deltagere. Det begyndte allerede sidste år, hvor sporlederne med deres kerneteams fik ideerne og tegnede de første skitser. Det fortsatte i foråret med fokus på de mange detaljer, der samlet danner velfungerende spor for børn, teens, unge og voksne.

Undervejs tog vores konferencechef og logistikteam hånd om alt fra det store telt til legepladser og affaldssortering. I uge 29 kulminerede det med mere end 500 personer, der varetog en frivillig opgave under SommerOase. SommerOase gav 3475 campister og mere end 2500 dagsgæster en Hellig: Hel og Anderledes uge. Efter nedtagningen kunne jeg og mine kolleger tage på en tiltrængt ferie.

Et sommerstævne efterlader hos mange af os langt flere ord og indtryk, end vi kan bearbejde på en uge. Og det gør heller ikke noget. Troen kommer nemlig ikke af det, der siges, men det, som høres. Mange af os har ofte glemt talen eller undervisningen, inden vi kommer ned i campingvognen. Alligevel er det min erfaring, at jeg vender hjem med et enkelt møde, input eller indtryk, som satte sig dybt i mit sind.

Troen kommer af det, som høres, og pludselig kan man opleve en tale, en sang eller en bøn, som ræsonnerer dybt, og man bærer det med sig efterfølgende. Nogle af os kan flere år efter stadig huske en lejr eller stævne på sådanne ord og indtryk, man bar med sig. Et ofte anvendt bibelsted er fra Johannesevangeliet kap. 15, hvor Jesus med billedet af et vintræ siger: bliv i mig. Mindre citeret er det efterfølgende løfte, som Jesus giver: og mine ord bliver i Jer!

Jesus lover, at den, der tror på ham, vil han give sit ord, og det vil blive hos os og bære frugt. Sådan er det med det, der høres med hjertet. Det skaber og fornyer troen hos os, og vi kan bære med os ind i hverdagen. Mange har gjort sig umage, for at troen kan inspireres og fornyes på årets sommerstævner og lejre. Det bedste, vi kan gøre, er at tage de ord og indtryk til hjerte, som vi hørte. Det skaber tro. Ofte er møder og forkyndelse blevet optaget og efterfølgende tilgængelige online som video eller podcast. Genhør det ord, som blev dit på årets stævne. Lad Jesus blive hos dig med sit ord. Troen kommer af det, som høres.