– Børn kan mærke at Gud er tilstede

Den norske journalist og forfatter Jorunn Strand Askeland fortæller om, hvordan børn kan opleve pinsen. Dette er også emnet i hendes seneste børnebog „God pinse, Arne Brian”– Jeg tror at børn kan opleve pinse, når de kommer i en levende menighed. De er åbne for Gud, og kan mærke at Gud er tilstede
Dette siger journalisten og forfatteren Jorunn Strand Askeland fra Norge til Udfordringen. Vi taler med hende om pinsehøjtiden og om, hvordan et barn kan forstå indholdet i den; at Helligånden er kommet til jorden.
Jorunn Strand Askeland har skrevet flere bøger både for børn og voksne, blandt andet en “trilogi” om den aktive og nysgerrige dreng Arne Brian. Han dumper ind i kirken en dag, fordi han har slået sig så meget på cyklen den sidste tid, og spekulerer på om det hjælper at bede Gud om hjælp. Han kommer med i søndagsskolen, og der får han noget at vide om pinse og Den Hellige Ånd. “God pinse, Arne Brian!” hedder bogen, som er udgivet på IKO-forlaget. Den passer til børn fra 5 år og kan læses hjemme, i børnehaven eller i skolen.

Kraft – eller kræft?

– Hvordan opstod ideen til “Arne Brian”?
– Der dukkede pludselig en ukendt dreng op i vores kirke. Han kom med i søndagsskolen og kom med følgende forklaring på, hvorfor han gik der:
– Ser du, jeg er kommet i Buddhist-templet her, men så var jeg så uheldig, at jeg faldt og slog mig meget, forklarede drengen. Da var det moderen sagde: “Det er nok bedre, at du kommer i Kirken”.
Han stillede os voksne meget dybe spørgsmål, så han er modellen for Arne Brian. Men jeg har taget det med Buddhist-templet ud, nogen gange er virkeligheden så usandsynlig, at den egner sig dårligt i en historie, smiler Jorunn Strand Askeland.
I bogen kan man læse om, Arne Brian, der hører om, at Helligånden kom med kraft. Han havde tidligere hørt om kræft – for det havde en tante til moderen. Var der tale om det samme?
Arne møder mennesker som er optaget af Gud og som lærer ham at bede.
– Når vi skal forklarer de mindste noget om pinsen, er det vigtigt at lærer dem at bede Gud om dagligdags ting. Det er ikke sikkert de ved så meget, men måske oplever de at ting, de har bedt om, sker. Det kan være naturlige episoder – men for børn kan det opleves som et stort under.

Ingen nødløsning

– Hvad betyder pinsen for dig?
– Da Jesus fór op til Himlen, sagde han, at han ikke ville efterlade os som forældreløse børn. Han ville sende Helligånden. Dette var ingen nødløsning, men det bedste han kunne give os. Helligånden vil ikke manipulerer og ødelægge. Det er muligt for alle, som ønsker det, at møde Gud, for Helligånden kan skabe tro og vise os vejen til Gud