Kristen starthjælp
Du kan ‘snakke’ med Gud hver dag

Bøn er kommunikation fra dig til Gud – og fra Gud til dig. Her er en praktisk vejledning i, hvordan du prioriterer din tid og kommer i gangAf Karen Andersen

Bøn er at kommunikere med Gud. Du snakker med Gud, og Gud snakker med dig. Det gør han bl.a., når han åbenbarer et vers fra Bibelen, når han giver dig billeder på din nethinde, tanker og indskydelser, der kommer lige ind „fra sidelinien“.

Fra din side kan bøn være at takke, tilbede, bekende sin synd, fortælle om ønsker og behov, bede for andre og deres behov. Men måske er det allervigtigste blot at være stille og lytte til, hvad Gud siger.
Bibelen lærer os at bede. „Når I beder…“ siger Jesus, og tager det som noget helt naturligt, at vi beder. Han var selv et stort forbillede og tilbragte ofte hele nætter i bøn til Gud.

Men hvorfor bede?

Fordi bøn sætter Gud på rette plads. Vi ophøjer og tilbeder ham gennem bønnen. Vi kommer også selv på rette plads i bøn. Vi ydmyger os under Gud og kan derfor meget lettere høre, hvad han vil sige til os.

Hvornår kan man bede?

Der er der heldigvis ingen begrænsninger på! Du kan bede på alle tider af døgnet. Så kom bare i gang! Gør det spontant: Brug tiden når du kører bil, cykler, gør rent, vasker op, går tur, eller når du ikke kan sove… Men gør det også til en faste rytme hver dag. Sæt dig ned i en god stol og brug fx 10 minutter til at læse et stykke i Bibelen og bede.

Jamen, hvordan kommer jeg i gang?

Find et stille sted, hvor du kan bede i fred, uden at blive forstyrret. Og brug så dine egne ord. Sig det som det er. Gud kender dig og glæder sig over, at du bruger tid med Ham.
Husk, at Gud er en kærlig far, som elsker dig. Samtidig er Gud almægtig – har al magt i himlen og på jorden. Intet er umuligt for Ham. Du kan sige alt til ham, intet er for stort eller for småt.
Har du svært ved at komme i gang, så tag et bibelvers og tak dig gennem det.
Er det stadigvæk svært, så find en eller flere at bede sammen med. Det er livsvigtigt at bede alene, men det er også godt og inspirerende at bede sammen med andre, f.eks. en ægtefælle eller ven, en bedegruppe, cellegruppe eller husmenighed.
Uanset hvor godt du selv synes det går, så husk at bøn i sig selv har en mægtig virkende kraft!

Hvordan får jeg tid?

Tid er noget, der skal prioriteres. Men det er meget individuelt, hvordan man gør det. Nogle har brug for rammer eller rutiner, andre trives bedst med det spontane. Du må finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Prøv dig frem!
Men uanset, så brug tiden mens du kører bil, cykler, går en tur eller gør rent. Kort sagt, når du laver trivielle eller rutine prægede opgaver, som ikke kræver den store tankevirksomhed.
Samtidig er det vigtigt, at du som kristen lære at disciplinere dig selv og prioritere din tid, så der også bliver tid til personlig andagt. Måske må du vælge noget af det fra, som du ellers bruger tid på, fx tv, sport, ugeblade.
Det er en viljes beslutning at prioritere tid. Det kan være svært, men det er værd at kæmpe for.
Men lad nu være med at stille for store krav til dig selv. Det er bedre med kortere tid, som lykkes og bliver en succesoplevelse, end at starte med at ville bede 1/2 time og så opleve, at det ikke lykkes. Det vigtigste er at prioritere at gøre det, så kan du altid vokse med opgaven efterhånden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvornår er det bedst at bede?

Nogle bruger tid om morgenen. Sætter vækkeuret 15 minutter før, de ellers plejer at stå op. Andre har det bedre med at bruge tid på andagt inden de skal sove. Nogle finder tid midt på dagen. Det er ikke tidspunktet, der er vigtigt, men det kan være en god hjælp at få lavet en form for dagsrytme med plads til stilletid.

Ingredienser i bønnen

Her er fire grund-elementer, som er godt at have med, når man beder:
Lovprisning/tilbedelse: Vi kommer til vores himmelske far med lovprisning og tilbedelse, med ærefrygt, kærlighed og taknemmelighed. Vores bøn skulle gerne være et udtryk for vores fuldstændige tillid til Ham og forvisning om, at han hører os. Bøn er mere end ord, det er hjertet, der udtrykker sig over for Gud. Det er noget, der opleves, mere end en handling. Hvis man har svært ved at komme i gang, kan det være en hjælp at læse en lovprisningssalme eller synge eller lytte til en lovsang og så begynde at bede.
Bekendelse: Bekend for Gud, hvis du har gjort eller tænkt noget forkert. Måske er du ikke bevidst om en synd, men er der synd, vil Helligånden afsløre det, så du kan bekende det for Gud og få tilgivelse og på den måde daglig blive renset, for i Guds lys kan mørket ikke skjule sig.
Taksigelse: Sig tak under alle forhold, for det er Guds vilje med jer i Kristus Jesus, skriver Paulus (1.Tessalonikerbrev 5.11) Gennemtænk hvad du har at sige tak for: skole, uddannelse, familie, venner, menighed, mad, tøj osv. Og sig derefter Gud tak for de ting. Tak dernæst Gud for dine problemer, skuffelser, sorg og modgang. Det har han også befalet os at gøre.
Når vi siger tak, viser vi for alvor, at vi stoler på Gud. Når vi på den måde giver udtryk for vores tro, behager vi Gud og giver Ham mulighed for at være stærk på vore vegne. En kritisk og vantro ånd behager ikke Gud og hindrer Guds bestræbelser på at velsigne og gøre vort liv rigere, og bruge vort liv til at herliggøre Ham.
Bønfaldelse: Bed om alting og vær konkret i din bøn. Bed for dine egne behov, at dit indre menneske må være fornyet og levendegjort og følsomt for Helligåndens vejledning. Bed for dine problemer, bed om visdom og vejledning, og bed om styrke til at modstå fristelser, bed om trøst i sorg, ja bed om alt, der er intet der er for stort eller for småt at bringe frem for Herren.
Det er også under dette punkt, vi skal bede for andre. Bed for dine nærmeste, bed for dine venner, bed for naboer, bed for din præst, dine ledere, missionærer, bed for dem, der har magt og myndighed, bed for vores land. Bed især for menneskers frelse.

Fra Karen Andersens undervisning på Kristus Kirkens Vinterbibelskole i Vejen, bearbejdet af Svend Løbner.


Artiklen fortsætter efter annoncen: