Troen gør forskellen

Jens Møller Pedersen, der er generalsekretær i Sudanmissionen, har været leder af et spedalskhedshospital i Bangladesh. Her udlægger han ugens tekst om de ti spedalske.Hvordan var de spedalskes vilkår på Jesu tid?
– Det bedste indtryk af de spedalskes kår på Jesu tid får vi ved at læse om sygdommen i Mosebøgerne.
De spedalske blev udstødt og måtte leve afsondret i afsides egne. Når de færdedes på offentlig vej, skulle de slå på trækæppe eller ringe med en klokke og råbe: Spedalsk.
En far måtte ikke bo hos sin kone og sine børn. En mor måtte ikke bo hos sin mand og sine børn. På afstand kunne de hilse på hinanden, når familien bragte mad ud til området, hvor de spedalske holdt til. Maden måtte så efterlades, og så kunne den spedalske hente maden senere, når familien igen var på sikker afstand.
Sådan var det også på Jesu tid. Man kendte ikke noget middel mod sygdommen, og derfor frygtede man den.
Der var ikke anden udvej end at isolere den syge.

Hvis man skulle forestille sig et guddommeligt mirakel i dag i Danmark, der svarer til Jesu helbredelse af ti spedalske dengan, hvilken sygdom ville det så være?
– Vi har kun fem kendte tilfælde af spedalskhed i Danmark. Mennesker med indsigt i lægevidenskaben kalder aids for vor tids spedalskhed, så det ville være, at ti mennesker med aids i udbrud kom til Jesus og blev helbredt.
Man kan så tænke over, om vi også ville opleve, at kun den ene huskede at sige Jesus tak for det nye liv og prise ham som helbrederen.

Du og din kone har været ledere af et hospital for spedalske i Bangladesh, udsendt af Den Internationale Spedalskhedsmission. Er det samme type spedalskhed, der florerer i dag?
– Sygdommen er den samme som på Jesu og Moses’ tid. En bacille trænger ind i kroppen gennem mund og næse og kan komme i udbrud.
Ikke alle får spedalskhed i udbrud. Hvis immunforsvaret er godt, og de sanitære forhold er gode, så får kun ganske få udbrud. Det værste ved bacillen er, at den kan hvile i op til 20 år og så pludselig bryde ud i spedalskhed – sådan som det også gælder for hiv-positive, der pludselig efter lang tid får aids i udbrud.

Har du set guddommelige helbredelser af sygdommen?
– Det er vel altid guddommeligt, når mennesker bliver helbredt for en sygdom. Det guddommelige består vel mest i, at Gud Skaberen har udstyret mennesket med visdom og indsigt og sat mennesket i stand til at opfinde helbredende medicin. Men tit glemmer vi jo at give Gud æren, og i stedet soler vi os i vores egen formåen.
Jeg har ikke selv oplevet spedalske blive helbredt ved håndspålæggelse eller lignende, men jeg har set tusinder af spedalske blive helbredt for denne frygtelige sygdom gennem guddommelig medicin.

Hvor udbredt er spedalskhed i verden i dag?
– For år tilbage mente man, at spedalskhed næsten var ud udryddet, men da Jerntæppet faldt, og Østbloklandene samt Kina blev åbnet for rejsende og investeringslystne firmaer, opdagede man pludselig millioner af spedalske, som var blevet gemt af vejen i afsides liggende egne. Hele byer var beboet af kun spedalske.
Disse glemte og gemte mennesker fik Spedalskhedsmissionen til at samarbejde med de pågældende landes regeringer om behandling.
Man mener, at der findes mere end fem millioner spedalske i verden i dag – altså lige så mange, som vi er indbyggere i Danmark.

Så bibelteksten om helbredelsen af de ti spedalske er stadig aktuel at læse?
– Beretningen bliver ved at være aktuel læsning indtil Jesu genkomst. For lignelsen handler jo ikke blot om nogle spedalske, men først og fremmest handler beretningen om Jesu uudgrundelige kærlighed til mennesker og den barmhjertighed, som Jesus brugte hele sit korte virksomme liv på at række til mennesker i nød.
Dernæst fortæller beretningen os, at Jesus har guddommelig magt over sygdom, synd og død.
Jesus er i alle de mange helbredelsesberetninger et forbillede for os, som skal leve vort liv i efterfølgelse og være med i tjenesten for vor næste. Vore hænder skal bringe guddommelig og helbredende medicin til mennesker i nød.
Den vigtigste pointe i beretningen er sætningen: Din tro har frelst dig.
Hvad nytter Jesu helbredende kraft, hvis vi ikke tror på ham og ikke ønsker at lade Jesu helbredende hænder røre ved os?

Hvad kan danskere gøre for at hjælpe med at udrydde sygdommen?
– Som dansker er det bedste, vi kan gøre, at bede om, at vi må få giversind og give af vores overflod, så også de spedalske i vores tid kan få helbredende medicin. Hvis vi har en medicinsk uddannelse, kan vi desuden stille os til rådighed i tjenesten som missionær i missionen blandt de spedalske ud over hele verden.
Først og sidst kan vi bede for, at de spedalskes kår bedres, at de får helbredende medicin, at myndighederne erkender en forpligtelse til at rehabilitere de helbredte spedalske – og at alle mennesker ud over hele jorden ikke omgærder den spedalske med fordomme og udstødelse.