Giv en skoledag til studenten!

Danmission opfordrer til, at gæsterne til studentergilderne ud over en bærbar computer eller en rejse til Brasilien giver en gave, der gavner ude i verden.

Også Rojina og hendes jævnaldrende i Bangladesh drømmer om fremtiden. Hun kan se frem til at blive giftet bort som 14-årig, måske til en mand, hun ikke selv har valgt.

Danske unge vil nok betakke sig for at få en skoledag i studentergave. Og det behøver de heldigvis heller ikke. Den kan gæsterne i stedet give til unge i Bangladesh, foreslår Danmission, som i anledning af de nyudsprungne studenter sælger gavebeviser. Pengene går til kampen for at give unge i Bangladesh en uddannelse.

Mere udsyn

Rejser, uddannelse og et job. Med huen på hovedet er de danske studenter klar til at tage hul på fremtiden.
”Det er velfortjent og vel undt. Men det er vigtigt, at de forstår, at vi i den rige verden har et medansvar for, at medmennesker i u-landene får en mulighed for at skabe sig et bedre liv. Gavebeviserne tjener derfor to formål: at samle penge ind til uddannelse i Bangladesh og at udvide danske unges udsyn,” siger generalsekretær Mogens Kjær, Danmission.

Fremtidsdrømme

Og Rikke og Rasmus fra Danmark er ikke ene om at have fremtidsdrømme. Også Rojina og hendes jævnaldrende i Bangladesh drømmer. Men uden en økonomisk håndsrækning kan hun se frem til at blive giftet bort som 13-14 årig til en mand, hun ikke selv har valgt, at måtte droppe ud af skolen og flytte væk fra familie og venner for at bo hos svigerfamilien.
”Derfor støtter Danmission fattige børn og unge i Bangladesh, der drømmer om at komme i skole. Vi tror på, at børn og unge, der har en uddannelse, kan skabe en bedre fremtid. En fremtid uden fattigdom,” siger Mogens Kjær.
I landområderne bliver to ud af tre piger gift, inden de fylder 18 år – heraf en del allerede som 14-15 årige. Det viser tal fra Unicef. Fokus på bl.a. uddannelse har dog betydet, at færre nu bliver gift bort, inden de fylder 15. Tal viser også, at pigernes risiko for at blive bortgiftet tidligt er større, jo mindre uddannelse, deres mødre har.
I Bangladesh støtter Danmission kostskolen Saraswatipur, hvor fattige børn kan gennemføre 1.-5. klasse, og giver flere end 700 stipendier til yderligere uddannelse på andre skoler. Kun halvdelen af mændene og en tredjedel af kvinderne kan læse og skrive – et tal som dog vokser, takket være en målrettet indsats.
TLI/Henri.