Prædikant med maskingevær

Historien om Sam Childers er ikke en af dem, man bare lige ryster af sig.Kan man forestille sig en prædikant, der missionerer med Bibelen i den ene hånd og et maskingevær i den anden? Nej, vel? Men det er strengt taget, hvad Sam Childers, hvis historie nu er filmatiseret, gør.
Sam Childers (født 1962) havde en fortid som rocker, narkoman og alkoholiker, da han i sommeren 1992 deltog i et møde i en Assembly of God-kirke og kom til tro. Han blev så gjort opmærksom på – og fik en nød for – de utallige børn, der levede som ofre for krigen i det nordlige Uganda og i Sydsudan. Den første rejse til krigszonen foretog han i 1998 og blev allerede da vidne til de uhyrligheder, som oprørsbevægelsen LRA (Lord’s Resistance Army) begik. LRA’s leder Joseph Kony (mod hvem der ligger en meget vist film, KONY 2012, på nettet) opfatter sig selv som Guds talsmand og har som mål at oprette en teokratisk stat, og i sine bestræbelser på at nå det tilsidesætter han nærmest alle menneskerettigheder og bortfører i stort tal børn, som han tvinger til at deltage i sin krig. Det er disse børn, der almindeligvis bliver forældreløse, som Childers vil forsøge at redde. – Ikke længe efter hans første rejse til området oprettedes til formålet Angels of East Africa og en børnenes landsby i Sydsudan.
Herom fortæller Childers i sin bog Another Man’s War (udg. 2009), og denne bog danner grundlaget for Marc Forsters – som film betragtet – ret ordinære Machine Gun Preacher (2011), der nu er kommet på dvd med danske undertekster.
Det er en lidt speciel oplevelse at se denne film. Er historien, der altså skulle være baseret på noget, der virkelig er sket, sand hele vejen igennem – hvilket der dog er rejst tvivl om -, bliver der vendt noget op og ned på nogle af de – bibelske eller kristne – normer og forestillinger, vi ellers er bekendt med. Eksempelvis den med at vende den anden kind til. Den gælder ikke her: Bliver man slået, slår man igen. Der skal handles, ondt skal fordrives med ondt. Og den med, at kirken kun er for kvinder (med ”fine fornemmelser”) og bløde mænd, holder absolut ikke. For den kirke, Shekinah Fellowship Church, Childers etablerer i Pennsylvania, er for ludere og rockere og andre, der er eller har været på kant med loven. De er ikke får, men ulve, mener Childers, de er Guds krigere i kampen mod Djævelen og alt hans væsen. Og de er ligesom Childers villige til om nødvendigt at ofre alt. For hans vedkommende er det tæt på at koste ægteskabet med Lynn, en tidligere stripper, der også er blevet kristen.
Det er ikke svært at forstå Childers’ retfærdige harme, som retter sig både mod dem, der øver ondt, og dem – og især de kristne -, som bare sidder med hænderne i skødet og lader det onde ske uden at gøre noget som helst for at forhindre det. Mens rulleteksterne kører, vises billeder af den autentiske Childers, og til slut forsøger han at forsvare sine gerninger. Han spørger, om ikke enhver forælder, der får kidnappet sit barn, vil gøre hvad som helst for at få det igen, og om denne forælder ikke vil tage imod Childers’ tilbud, når han lover at kunne bringe det sikkert tilbage – og om det så ikke vil være underordnet, hvordan det sker?
Spørgsmål kan i høj grad også stilles til det billede, filmen giver af kristendommen – især med tanke på de formentlig mange ikke-kristne, der ser den.
Der er altså masser af stof til samtale i denne film, men ser man den, skal man være forberedt på, at der ikke er pyntet på noget, og at der ikke på nogen måde er taget hensyn til ”sarte” sjæle.

Machine Gun Preacher
(DVD)
119 min.