Hver 3. kirke lukkes i Kasakhstan

Fristen for registrering er nu overskredet, og deltagelse i gudstjenester kan straffes, hvis man søger den forkerte menighed. Kasakhstan kræver ’Én nation – én religion’ i landet.Mange protestantiske kirker i Kasakhstan vil fremover være ulovlige, fortæller Åbne Døre.

Ortodokse og romersk katolske kirker må fortsat holde gudstjeneste i Kasakhstan, men 200 protestantiske kirker har ikke fået tilladelse til at samles, fortæller Åbne Døre.

For et år siden underskrev Kasakhstans præsident, Nursultan Nazarbaev, en ny og strengere religionslov. Den indebar et krav til alle religiøse grupper om at lade sig genregistrere inden den 25. oktober.

204 ud af 666 kirker lukkes

Antallet af tilladte trosretninger er blevet skåret ned fra 46 til blot 17. Hver tredje af alle religiøse grupper vil blive lukket. Jøder, buddhister og katolikker fik lov til at genregistrere sig. Men ud af de 666 protestantiske kirker vil 204 blive lukket.
Hertil skal nævnes, at tallene ikke skelner mellem det store antal menigheder, der af princip har nægtet at lade sig registrere, og dem, der forgæves har søgt om registrering.

Gudstjeneste straffes

Fremover vil al aktivitet blandt uregistrerede grupper være strengt ulovlig. Kristne møder kan og vil blive stormet, og deltagere og ledere vil blive afhørt, tilbageholdt og eventuelt blive idømt bøder.
Kravet om at genregistrere hos myndighederne i Kasakhstan bærer en uhyggelig lighed med Aserbajdsjan. Siden 1991 har seks genregistrerings-runder resulteret i en drastisk reducering af kristne menigheder.
Den stramme lovgivning blev vedtaget efter, at en selvmordsbombe eksploderede i byen Aqtobe i maj 2011. Loven skal angiveligt hjælpe med at forebygge ”religionens brug til destruktive formål”.
Men allerede i april 2011 varslede præsident Nazarbaev skarpere kontrol med unavngivne ”ekstremistiske religiøse ideologier”.

”Én nation – én religion”

Kort efter vedtagelsen af den nye lovgivning sidste år annoncerede regeringen konceptet ”Én nation – én religion” – til stor bekymring for landets religiøse minoriteter.
“Enhver indbygger i Kasakhstan har retten til frit at tro og vælge, og vi har taget vores eget valg. Vores valg er objektivt og baseret på princippet ’Ën nation – en religion’, og det er netop det princip, der gør os til en nation. I den sammenhæng vil vi forberede en idé til ’Udvikling af moderat islam i Kasakhstan’, har Qairat Lama Sharif, chefen for Kasakhstans ”Religionsstyrelse”, tidligere udtalt.
Syv ud af ti kaskhere er i dag muslimer, og selv om mange blot er muslimer af navn, forbinder de fleste islam med deres nationale identitet. Hvis en muslim bliver kristen, ses det som forræderi mod folkets traditioner og skikke. Derfor forfølges en del nye kristne, særligt i det sydlige Kasakhstan, af familie, venner og arbejdsgivere.
De protestantiske kristne udgør godt 20.000 af landets næsten 17 millioner indbyggere. De kan nu forvente endnu større udfordringer.