Sund hverdagsmad

Her er lidt inspiration til sund hverdagsmad, som ikke kræver timer i køkkenet, men som smager bedre end at tage ud at spise.De to nedenstående opskrifter kan på hver deres måde inspirere til et sundere liv.Tom Kha Gai suppen er en thailandsk kokosmælksuppe med kylling. Supper er generelt en rigtig god idé, hvis det handler om at holde kroppen sund. Her får du gode vitaminer, fedtstoffer og proteiner og en stor mæthedsfornemmelse uden et kæmpe kalorieindtag.
Det samme gælder egentlig Laks og Rodfrugter i fad. Også her er kalorieindtaget ikke urimeligt højt, og de kalorier, som er i retten, kommer primært fra sunde Omega 3 fedtsyrer i fisken. Retten kan ses ud fra filosofien bag paleo-mad eller stenalderkost, som det også kaldes. Her er teorien, at vores krop i udgangspunktet er skabt til grøntsager, frugt og kød, og at en kost baseret på dette vil give os en sundere og mere harmonisk krop.
Men begge retter er gode for kroppen og giver et fint vitamintilskud til de mørke vintermåneder, samtidig med at de er rige på sunde fedtstoffer. Desuden kan de fleste børn lide smagen i retterne.
Eva

Tom Kha Gai

Thailandsk kylling i kokos-suppe

Ingredienser til 2 voksne og to børn:
Tidsforbrug 30-40 minutter (- mindre, hvis du er hurtig til at skære grøntsager)
En pakke kyllingefilet (3-450 gram)
En ½ pakke skivede champignoner (100 g) – kan evt erstattes med bønnespirer
En halv pakke skivede selliristænger (100 g). Jeg erstattede med porre.
En rød peber i lange smalle stave
2 friske grønne chillier hakkede – uden kernerne (mindre, hvis stærk mad ikke er et hit – eller tørret chilli, hvis I ikke bruger nok til, det kan betale sig at købe)
En tsk. olie
1-2 dåser kokosmælk – vurder efter, hvor langt den skal strække, og hvor fed du kan lide kokosmælksmagen.
½ liter kyllingefond fx. fra boullionterning – men det smager bare bedre fra flydende fond.
½ dl fiskesauce – kan købes i velassorterede supermarkeder og i spotvarer hos fakta og netto. Men jeg brugte østersauce i stedet. Det er lidt vigtigt i opskriften, da det giver den autentiske smag.
2 tsk revet frisk ingefær. Brug evt tørret – men det smager ikke helt så spændende.
½ dl sukker
2-3 spsk frisk citron eller limesaft – (eller konserveret citronsaft, men nøjes med 1 spsk)
1 tsk paprika
salt efter smag

Tilberedning
Varm kyllingefonden sammen med kokosmælken i en større gryde, mens kylling, selleri og champignon forsteges sammen med chillien i en stegegryde eller wok i olien – tilsæt evt et par spsk vand, hvis det vil brænde på.
Når kødet er brunet, og fonden koger, puttes kød og grøntsager over i suppen. TIlføj ingefær, fiskesauce, citron, paprika og salt, og lad det koge, indtil kylliingen er færdig (10-15 minutter).
2 minutter før det tages af varmen tilsættes den røde peber, så den ikke bliver udkogt. – Kan eventuelt serveres med flutes.

Bagt laks med rodfrugter

Sund og festlig mad med hjemmelavet sovs

Ingredienser til to voksne og to børn:
Tidsforbrug cirka en time.
4 rødbeder
3 pastinak
3 persillerod
½ selleri
5-6 gulerødder
2-3 store løg
(Evt 2-3 store kartofler)
Olie (2 spsk), salt, peber og basilikum
4 laksefileter (eller ørredfileter, som jeg brugte)
2 spsk soya
2 spsk olie
2 spsk mangochutney (eller 1 spsk honning)
2 spsk citron
250 ml lavprocentsfløde
½ grøntsagsbuillionterning opløst i 200 ml kogende vand
3 forårsløg /et almindeligt løg
1-2 fed hvidløg
2-3 spsk citronsaft
2 spsk sukker


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tilberedning
Tænd ovnen på 200 grader. Først skrælles alle rodfrugter og strimles i stor pomfrit-størrelse. Læg rødbederne i bunden af et ildfast fad og put resten af rodfrugterne i en frysepose. Tilsæt olie og krydderier og ryst godt og put i det ildfaste fad. Det skal ca. have 45 min.
Vend laksefileterne godt i marinaden af soya, olie, mangochutney og citron og sæt dem i ovnen med den resterende marinade over i 25 min.
Steg forårsløgene med hvidløget i en spsk olie og tilsæt buillion og fløde. Tilsæt citron og sukker, og smag til med salt og peber.
Evt. kan saucen jævnes med maizena opløst i vand.