Israel-Tyrkiet forsonet med et “Undskyld!”

Præsident Barack Obamas pres på at bilægge den israelsk-tyrkieske konflikt har afsløret, hvordan brugen af ord som “undskyld” og “beklagelse” har kunnet medføre et dybtgående skisma mellem to lande og skabe en international konflikt.Det er snart tre år siden, at israelske kommandosoldater bordede det tyrkisike skib “Mavi Maramara” på vej til Gaza-striben, og der opstod et sammenstød mellem den israelske militærgruppe og tyrkiske pro-palestinensiske akvister, hvorved ni tyrkere blev dræbt.

Tyrkiet har krævet en “undskyldning” af Israel for dette, men Jerusalem har blot ønsket at fremsætte ordet “beklagelse.

Såret stolthed her, såret stolthed der..

Siden blev det mangeårige samarbejde mellem de to lande afbrudt på de militære, strategiske, handels- og turist-mæssige områder.

Situationen gik i dødvande. Israels allierede i omådet var blevet til en fjende.

Et lavpunkt var, da den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdogan for nogle uger siden på et FN-møde betegnde zionisme som en forbrydelse
mod meneskeheden, hvilket han imidlertid trak tilbage med. at “han var blevet misforstået”.

Men Obama opgav ikke. Han vidste, hvor meget der stod på spil i dette farlige sydøstlige hjørne af Middelhavet og de medførende internationale problemer, helt ind i NATO’s rækker.

Kontroversen blev ordnet, da det viste sig, at løsningen af uoverensstemmelsen var en af de hemmelige aftaler, der var blevet opnået under Obama-
besøget, så han ikke vendte tomhændet tilbage til Washington.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han skubbede parterne til at opnå en forståelse og et nyt samarbejde. De begravede stridsøksen, da han fik statsminister Binyamin Netanyahu til at sige “undskyld”, og Tyrkiet indvilgede i at acceptere dette.

Netanyahu sagde til Erdogan, at der var blevet konstannteret et antal operationsfejl på israelsk side, at Israel havde lempet bevægelsesfrihed for palestinensere heriblandt Gaza og ville betale kompensation til de dræbtes pårørende.

En vigtig faktor var også udviklingen i Syrien, som krævede en fornyelse af det tyrkisk-israelske samarbejde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Affærens bitre eftersmag vil ikke forsvinde hurtigt, skriver den istraelske avis “Ha’aretz” i en lederartikel. – efter ødelæggelsen forestår der nu et arbejde med en revalidering. Det kan ikke ske hurtigt nok.

Grækenland

Netanyahu har siden haft trvalt med at forsikre Athen om, at den israelsk-tyrkiske forsoning ikke vil blive på Grækenlands bekostning.

Den græske reaktion var,. at Athens forhold til Israel er stærkt og stabilt og ikke vil blive ændret med en israelsk-tyrkisk tilnærmelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: