– De er helt alene

Bente Holmgaard
Bente Holmgaard

Bente Holmgaard er leder af Abortlinien, som står bag den nye busskur-kampagne ”Abort gør dig ked af det.”

En kvinde ligger i fosterstilling med teksten ”Abort gør dig ked af det” skrevet henover plakaten.

Sådan har mange busskure i Danmark set ud siden sidste mandag.
Bag kampagnen står Abortlinien, som er Retten til Livs rådgivningsafdeling. Bente Holmgaard er siden foråret 2011 leder af Abortlinien.
– Vi ønsker at nå de 19-25 årige med kampagnen. Vi ved af erfaring, at hvis du bliver uplanlagt gravid og møder sundhedsystemet med din tvivl og usikkerhed, så er svaret ofte: ”Jamen, hvis du er i tvivl, skal du da have en abort.” Vi vil vise, at der er også er mulighed for, at kvinden kan beholde barnet, forklarer Bente Holmgaard.

De rigtige spørgsmål

– På Abortlinien fortæller vi ikke kvinden, hvad hun skal gøre, men møder hende, hvor hun er og prøver at stille de rigtige spørgsmål, så kvinden kan mærke, hvad hendes inderste ønske er, fortæller Bente Holmgaard og understreger, at rådgiverne også accepterer, hvis kvinden beslutter sig for en abort.
Bente Holmgaard er oprindelig uddannet skolelærer og har arbejdet som lærer i mange år. Men efter at hun tog en terapeutisk uddannelse, har hun siden 2000 arbejdet som psyko- og familieterapeut.

Meget ensomme

– Jeg synes, det er meget meningsfyldt at arbejde på Abortlinien. For det første redder vi jo børn. Derudover er kvinderne, som står i denne situation og overvejer abort, i krise. De er ensomme og har svært ved at tænke klart. Det er så vigtigt, at vi ikke bare drager en konklusion, men spørger ind til, hvad de egentlig vil. Vores rådgivning er en succes, hvis de føler sig lidt klogere på deres situation og forhåbentlig har fået mod på at vælge barnet.
– Samtidig taler vi også med de kvinder, som har fået en abort, og hvor det ikke bare kører på skinner. Det er ikke mere end to dage siden, at jeg talte med en kvinde, som var plaget af selvmordstanker. Ofte sørger kvinderne og kæmper med skyld og skam. De kvinder er helt alene, for alle andre steder får de bare at vide, at der ingen grund er til at føle skyld.
Bente Holmgaard, som er 63 og bor på Midtfyn, har endnu ikke mærket nogen effekt af kampagnen.