Et rigtigt bygget ægteskab

Ægteskabet er designet til at klare de værste kriser, vi kan forestille os, mener forfatteren, som taler ud fra bitter erfaring. (Modelfoto)
Ægteskabet er designet til at klare de værste kriser, vi kan forestille os, mener forfatteren, som taler ud fra bitter erfaring. (Modelfoto)

Hvad gør man, når ægteskabet bliver ramt af de sværeste tragedier, man kan forestille sig? 

Vi havde kun været gift i et år og var ellevilde over, at min kone Missy var gravid. Forståelsen af dette ledte vores ægteskab ind i et nyt niveau af intimitet og følelsen af at være en familie.

Vi gik ikke længere forbi børneafdelingen i supermarkedet, men gik nu rundt længe og indsnusede miljøet, som vi snart skulle leve i.
Vores aftenener blev brugt på Den Blå Avis, hvor vi sammenlignede priser for at finde de bedste priser i byen. Det var en euroforisk tid midt i studietiden og vores daglige arbejdsrytmer. Vi følte os mere end velsignet.

Noget var galt

Nogle måneder inde i graviditeten følte Missy, at der var noget galt. Vores jordmoder bekræftigede vores mistanke og sendte os til hospitalet, hvor de fortalte os, at de ikke kunne høre hjerteslaget. vores baby var død. Lige efter, at lægen havde forladt rummet, følte vi hele situationens overvældende tyngde komme ned over os. Vores kroppe krøllede sig langsomt sammen, mens vi lovede hinanden: ”Vi vil stadigvæk elske Gud.”
Det var alt, vi kunne sige mellem gråden, en slags mantra. Det var vel for at overbevise os selv og for at forpligte os selv. Vi vidste begge, at ”Han giver og Han tager”, men nu oplevede vi den fulde konsekvens af den sandhed. Og det gjorde ondt. Følelsen af en abort stopper ikke, når du går hjem fra hospitalet.
Hjemme venter alt babytøjet, vi købte i ren glæde, sonogram-billederne, som hænger på køleskabet, og alle baby-magasinerne på bordet i stuen.
Man ved ikke, om man skal lægge dem ind under sofaen, kaste dem ud over hele rummet eller bare ignorere dem og håbe, at det bare er en ond drøm.

En livløs krop

Så er der også processen med rent faktisk af at modtage barnet som dødfødt. Sammen. I vores badeværelse. Jeg kan huske, at jeg ledte Missy i seng, så hun kunne hvile sig, mens jeg hentede vores barn. Jeg sad der på mine knæ, mens jeg holdt mit barn i én hånd. En livløs krop. De mindste kropsdele jeg nogensinde har set. Jeg bad Gud om at holde mit barn for mig.
Sidste sommer fik Missy og jeg endnu to uprovokerede aborter. Selvom jeg forstår, at det var ude af min kontrol, så føler jeg mig som en fisko som beskytter og forsørger af familien. Smerten er der endnu engang, frustrationerne, spørgsmålene og vreden. Vi fortsatte med at få regninger fra hospitalet for barnet, vi aldrig fik.

Det mest smertefulde i livet

Uprovokeret abort har været den mest smertefulde oplevelse i mit liv. Og det siger jeg som en overlever af kræft, som en, der voksede op på hospitaler. Ingen grad af fysisk smerte var noget i forhold til den følelsesmæssige smerte, som jeg måtte opleve i disse perioder. Hvad skal et ungt ægteskab gøre under sådan et pres? Missy og jeg har nogle forslag:

Kram hinanden. Meget.
En rigtig god krammer med din ynglingsperson i denne verden kan helbrede på utrolige måder. Undgå ikke intimitet, stræb efter det. Sid tæt på hinanden. Sov tættere på hinanden. Vær ikke væk fra hinanden i længere perioder.

Tal sammen.
Vi snakker om vores smerte, vores vrede og vores frustrationer. Vi inviterer vores nære venner ind i samtalerne, og de lytter tålmodigt uden at komme med en masse gode råd. Vi taler også sammen om vejret, fodbold og hvad vi skal have til aftensmad. – Sørg for, at fortsætte livet i de intervaller, som du kan klare.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Græd sammen.
Missy har en utrolig måde at trøste mig på, ved at græde med mig. Hun er stille, og hun er nærværende. Vores øjeblikke af svagheder er ofte matchet i styrke af den anden. Det hjælper os til at få hinanden igennem det.

Bed.
Det kan være stille. Det kan være uden ord. Det kan være råbende så højt du kan. Tal med Gud, som forstår smerten ved at miste et barn. Bed om, at han giver dig den fred, som overgår al forstand.

Jeg ved, at det er umuligt for et ægteskab, som har lidt denne smerte, at fortsætte uforandret. Og jeg har fået fortalt, at ægteparret har et valg: De kan lade prøvelsens ild enten definere dem eller forbedre dem.
Men der er øjeblikke, hvor vi virkelig føler, at vi har gjort begge dele. Vi har ladet det definere, hvem vi er, og hvad vi har som værdier, såvel som det har forbedret, hvad vi værdsætter og bekymrer os om. Og vi har fundet ud af, at en af de smukkeste ting ved ægteskabet er, at det er designet til at kunne klare de allerværste ting, som livet kan byde os.
Denne enhed er lavet til at kunne modstå stormene, bølgerne og de medfølgende ”understrømme”. Fundamentet er bygget på løfter, som anerkender livets mange bestanddele af gode og svære ting, rige og fattige, sygdom og sundhed. Ægteskabet reflekterer Gud, som har elsket og købt sin brud fri mod alle odds og har givet sit liv for hende.
Missy og jeg er kommet frem til troen på det usandsynlige, at vores ægteskab var bygget til lige præcis dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Se mere på:
www.startmarriageright.com

Af Matt Ouellette