Palæstinensisk enhedsregering oprettet i Ramallah

Der blev skrevet historie i Ramallah igår, mandag, da en palæstinensisk enhedsregering blev oprettet i PLO-hovedkvarteret – til trods for en trussel i sidste øjeblik fra Hamas, fordi Fatah ville opløse det palæstinensiske ministerium for fængselsanligggender.

Regeringen blev indsvoret i overværelse af den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas i dennes hovedsæde.

Der var forhandlinger frem og tilbage om sammensætningen af det 17 medlemmer store kabinet af teknokrater og afslørede den fortsatte spænding mellem de to rivaliserende grupper. En midlertidig løsning af problemet er blevet overladt til den palæstinensiske statsminister, Rami Hamdallah, indtil der er fundet en endelig aftale.

Abbas sagde i en tale, at begivenheden “markerede en afslutning på den palæstinensiske uenighed”. Hamas bød koalitionsregeringen velkommeen som et styre for alle palæstinensere.

Hamas’ afgående statsminister, Ismail Haniyeh, betegnede begivenheden som historisk og sagde, at “vi er skabt sammen for det palæstinensiske folks og den palæstinensiske sag.

Hamdalah vil fortsat være statsminister og Riyad al-Maliki udenrigsminister.

Hamas’ TV-station al-Aqsa dækkede begivenheden “live”.

I de sidste syv år er mange bestræbelser på at opnå forsoning mellem de to parter mislykkedes, og ingen af parterne har været parat til at gøre betydningsfulde indrømmelser – selvom uenigheden var upopulær hos palæstinensere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De to fraktioner er nu ansporet til at forny båndene. Hamas er midt i en større finansiel krise forårsaget af den egyptisk-israelske grænseblokade, mens Abbas har behov for et politisk resultat efter sammenbruddet af fredsdrøftelserne med Israel.