Smuk gendigtning af Juleevangeliet

Læseren kommer vidt omkring i denne gendigtning af juleevangeliet – også uden for det bibelske univers.

Jakob Brønnum er uddannet teolog og ordineret som præst og har efterhånden en lang række bogudgivelser bag sig, romaner, digte, essays osv. Heraf er ”Juleevangeliet” den sidst udgivne. I prosadigtning føres vi i syv kapitler med Matthæus- og Lukasevangeliet som kilder gennem nogle af de begivenheder, der fandt sted i forbindelse med Jesu fødsel: Om Augustus, Jesu fødsel i Betlehem, englene og hyrderne på marken, de tre vise mænd, Simeon og Anna i templet, Herodes, flugten til Ægypten.

Bogen er bygget op sådan, at hvert kapitel indledes med et stykke af evangelieteksten. Derefter tager Jakob Brønnum os med ind i en verden af billedrige, lyriske, finurlige fabuleringer og refleksioner over teksten og begivenheden, så man både forundres, underholdes og får noget at tænke over. Nogle steder er teksten filosofisk, andre steder teologisk, forkyndende eller humoristisk, så man må trække på smilebåndet.

Jakob Brønnum: Juleevangeliet • 216 sider • 228 kr. • Alfa
Jakob Brønnum: Juleevangeliet • 216 sider • 228 kr. • Alfa
Smukt lyder det…

Smukt lyder det, når der står:
Englen kom / i natten / og stod foran hyrderne som et lys / der brændte af noget / andet, brændte af noget dybere / end ild / og det gøs i dem / som det gør i mennesker / der ikke er vant / til en skønhed / som Gud har bestemt. Fra Betlehem og frem til nutiden kommer vi, når der står: Hyrderne på marken udenfor Betlehem / har del i menneskets store slægt / uden hjem, […] nogle af dem er romaer, / vandaler, langobarder, hunnere, / nogle af dem er jøder, somaliere, […] nogle af dem er enlige mødre / homoseksuelle, spedalske.

Eller det beskrives, hvordan englenes sang får arkitekter til at synge kirker frem, får Johann Sebastian Bachs fingre til at synge seks store musikværker frem, får Grundtvig til at synge om blåfrosne stjernetæpper, ”mens han sad og tappede / et endeløst halleluja på sit skrivebord / som alle børn synger med på / mindst én gang om året”. Man bliver ved læsningen ført vidt omkring, også langt uden for det bibelske univers. For Jakob Brønnum trækker ikke kun på sin teologiske og bibelske viden, men også på sin viden om andre religioner og kulturer, om historien, og på sin indsigt i mennesket og menneskelivet. Det er en yderst læseværdig bog, som man kan fordybe sig i og vende tilbage til, og hver gang opdage noget nyt i.