Da prædikanten brød sammen

s9_Bænk2På et hotelværelse i Bangkok ligger en høj, lys vesterlænding sammenkrøbet i fosterstilling i sin seng. Hans mobiltelefon ringer og spytter tekstbeskeder ud, men han ignorerer dem.

Et enkelt opkald bryder den depressive hypnose. Opkaldet er fra en ung mand, der kalder ham far.
“Hvor er du?”
“Det ved jeg ikke.”
“Hvilket land er du i?”
“Thailand.”
“Hvad laver du der? Der skal du jo ikke være…”
“Jeg kan ikke mere…”
“Du er nødt til at komme hjem, vi savner dig og elsker dig.”
“Jeg kan ikke mere, jeg kan ikke…”
“Far, vi har brug for dig, vi mangler dig, det skal nok blive okay…”

Sådan begynder TV-journalisten Allan Høyers bog om helbredelsesprædikanten Jørn Hyldgaard.
Hans nye bog tager læseren med helt tilbage til fødslen af Jørn under store vanskeligheder. Den nyfødte blev fjernet fra moderen i tre dage, fordi man frygtede, at han alligevel ville dø. Men moderen bad for barnet, og han overlevede. Men han blev en skidt knægt; en ballademager, der senere rodede sig ud i mange selvforskyldte problemer.
Allerede som knægt plages hans sind imidlertid af tvangstanker og angst, og han havner i et tidligt misbrug.

Druk – og frelse

Som utilpasset ung mand sendes han på dannelsesrejse til Oslo, men han slår sig i tøjret og går på druk.
Først da Jørn ser en mand sidde på hans yndlingsbænk på Karl Johan i Oslo, sker det første virkelige nærkontaktmøde af tredje grad – ikke med en marsmand, men med den Jesus, som nordmanden introducerer Jørn for.
For første gang i lang tid kan Jørn sove igennem i den gæsteseng, som han får tilbudt hjemme hos nordmanden. Pist væk er de tvangstanker, der har martret ham siden barndommen.

Seks års sammenbrud

Senere bliver Jørn en elsket forkynder. Men barndommens sorte skygger hænger over ham. Han føler et umenneskeligt arbejdspres midt i forkynder-karrierens højdepunkt, og det sender Hyldgaard i gulvet.
– Som et gespenst fra undergrunden dukker nu mentale kræfter op, som har tråde tilbage i hans slægt. Han må forlige sig med, at medicin og en psykiatrisk diagnose bliver livspartnere – side om side med troen, fortæller forfatteren Allan Høyer.
Det bliver til hele seks års sammenbrud og depression, indtil Gud, gode venner og en omstridt psykiater kommer ham til hjælp.

– For mig har arbejdet med bogen været en fantastisk afdækning af begrebet tro. Er tro, at vi bliver løst fra alle vores problemer ved et knips med fingrene, eller er tro, at vi holder fast i Gud i alle tænkelige og utænkelige kriser? siger Allan Høyer.
Han hæfter sig ved, at også Jørn Hyldgaards familie bliver sat på en hård prøve i de turbulente år op til og under depressionen.

Ægteskabet holdt

– Jørn Hyldgaards kone Britta står for mig som noget af det mest jyske og stabile, man kan forestille sig. Der var kristne venner – og endda præster – der rådede hende til at blive skilt fra Jørn, men hun tog en beslutning om, at det skulle blive løgn.
– Hvis det her parforhold kunne udholde trængslerne, så tror jeg også, mange andre forhold kunne reddes, siger Allan Høyer.
Men bogen om Hyldgaard, der passende har fået titlen ”Hudløs”, sætter også et sjældent lys på de reaktioner, der kan komme, når forbilleder, der burde stå, falder sammen.

Stak af fra kaos

Hyldgaard opbygger i sin tid som forkynder et ry og en agtelse, som mange ville sælge deres sjæl for. Kalenderen er fuld. Miraklerne følger med. Folk strømmer til hans møder.
Men et indre kaos kombineret med en ukritisk arbejdsnarkomani driver Hyldgaard helt ud over en uundgåelig afgrund.
Som et lyn fra en mørk himmel stikker han pludselig af fra alt og alle og befinder sig hjælpeløs på et hotelværelse i Bangkok. En ven får ham guidet tilbage til Danmark, og nu følger en periode, hvor kun meget få af hans tidligere støtter bakker op.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



TV-journalisten Allan Høyer sammen med Jørn Hyldgaard.
TV-journalisten Allan Høyer sammen med Jørn Hyldgaard.
Giver håb trods alt

Flere kirkeledere giver deres besyv i indledningen til bogen. En af dem er Thomas Hansen fra Hillson Church Copenhagen:
– Danmark er et land, som har en af de højeste procentsatser i forhold til folk, der lider af depression. ”Hudløs” er en ærlig historie og et indblik i et liv, der bliver reddet fra total destruktion af loyale venner og familie og ikke mindst af Guds nåde, siger Thomas Hansen.
Også Johannes Hansen fra Apostolsk Kirke i Ålborg bemærker sig, at bogen beskriver sider, som er ukendt for de fleste:
– Jørns rejse er utrolig, men det er den skinbarlige sandhed, hudløst formidlet. Bogen kan ikke andet end give nyt håb til den, der kæmper med livet, siger Johannes Hansen.
Tonny Jacobsen fra Pinsekirken i Vejle følger konstaterer:
– Jørn Hyldgaard sparer ikke sig selv i denne interviewbog. Den er dybt autentisk, og måske netop derfor er den fuld af håb på trods af de uforklarlige livsoplevelser, der slet ikke passer ind i de flestes opfattelse af det gode liv.
– Livet og lyset vinder ikke som følge af tilfældigheder eller ved at tage sig sammen og følge bestemte trin til et godt liv. Livet vinder, fordi Gud er nådig og gør mirakler, siger Tonny Jacobsen.

Beder stadig for syge

Jørn Hyldgaard beder stadig for syge, men han er mere bevidst om, at han skal passe på sig selv – også selv om han tjener Gud.
– Uanset om man er usikker eller skråsikker i sine livsoverbevisninger, så har ”Hudløs” noget at fortælle den moderne dansker.
Det er en historie om et tabt liv, der genfindes, siger Allan Høyer om sin nye bog.