Polen på vej til at forbyde abort

Af Iben Thranholm
Af Iben Thranholm

Takket være et græsrodsinitiativ er et lovforslag i Polen, der vil beskytte alle ufødte på alle stader af deres udvikling, nu en realitet.

Mere end 100 polske journalister og klummeskribenter har underskrevet et åbent brev til medlemmerne af parlamentet, hvori de udtrykker et ønske et totalt forbud mod abort og opfordrer magthaverne til at ændre på den nuværende lov. Blandt underskriverne er tv-, radio- og dagbladsjournalister fra både sekulære og kristne medier. Mange kendte og fremtrædende mediefigurer har ikke tøvet med at støtte fundamentale rettigheder, nemlig retten til liv for alle.

I og med at det nye lederskab i Polen er positivt stemt overfor lovforslag, er det slet ikke usandsynligt, at det faktisk bliver vedtaget. Den polske statsminister Beata Szydlo og hendes konservative parti Lov og Retfærdighed kom til magten i november 2015. Et af valgløfterne var at sætte en stopper for abort gennem lovgivning. Og det ser ud, som om Szydlo har tænkt sig at holde sit valgløfte. For nylig sagde Szydlo i den polske public service-radio, at lovforslaget ikke var endeligt udformet, så det kunne vedtages, men at hun klart støtter initiativet.

Der har været protester fra grupper og kvinder, der støtter retten til abort og beskyldningerne om, at den katolske kirke står bag. Men de katolske biskopper har først efter græsrodsinitiativet og det åbne brev ladet et hyrdebrev blive læst op i kirkerne, hvor de gør klart, at den katolske kirkes lære er, at ethvert menneskeliv er beskyttet af det femte bud :”Du må ikke slå ihjel”, og de således også støtter initiativet.

Det opsigtvækkende er, at lovforslaget netop kommer fra græsrødder, som består af en blanding af både sekulære og kristne, der opfatter abort som en brud på fundamentale menneskerettigheder. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, bliver Polen et fyrtårn, der vil rage op og give nyt håb og mod til anti-abort-aktivister i hele Europa og USA.

Der er naturligvis lang vej til et lignende lovforslag i et land som Danmark, men Polen viser et lysende eksempel – og at græsrodsarbejde ikke er forgæves. Og at det nytter at argumentere med demokratiske rettigheder i abortdebatten. Det er fundamentalt for et demokrati, at alle har lige ret til livet.