Jesu ligklæde nåede helt frem til vores tid – som et bevis på at påskens budskab er sandt!

Men der gik mange år, hvor forkerte undersøgelser og ateistisk modstand forhindrede verden i at få det sande billede. Forud var Ligklædet blevet beskyttet gennem næsten 2000 år. Indmuret i en bymur i Edessa og senere bragt til Istanbul, og derfra til Frankrig af en korsridder. Og til sidst kom det til Torino, hvor det overlevede to brande.

Hvis ligklædet skulle være en forfalskning fra 1300-tallet, måtte den person, der lavede det, have været ufattelig intelligent og langt forud for sin tid. Han skulle have:

  • Kendt til fotograferingens kunst 530 år før den blev opfundet. Personen på klædet er nemlig gengivet som et fotografisk negativ.
  • Taget et røntgenbillede 600 år før man kendte til denne teknik. Man kan fx tydeligt se mellemhånds- og fingerknoglerne i hænderne.
  • Opdaget blodomløbet omkring 300 år før William Harvey gjorde: Vene- og arterieblod befinder sig på de helt rigtige steder.
  • Placeret 372 mærker af romerske piskeslag på klædet, så præcist, at man kan se af dette mønster, at den ene af dem, som slog, har været lidt højere end den anden.
  • Skabt et billede med en teknik, som også i dag er helt ukendt: Det er retningsløst, kemisk stabilt og kan bedst ses på en afstand af ca. fem meter.
  • Kunsthistorisk set have været 300 år forud for sin tid: Nagler i håndleddet blev først malet af Rubens i 1600-tallet.
  • Lavet et tredimensionelt billede, som ingen kunne se før VP-8 billedanalysatoren blev opfundet i begyndelsen af 1970’erne.
  • Fremskaffet romerske mønter (leptoner) fra omkring år 30 og lagt dem over øjnene på liget. Med moderne apparater kan man tydeligt læse dele af teksten og se billederne på mønterne.
  • Udstyret klædet med pollen fra blomster, der kun vokser i Jerusalem, Sanli-Urfa (Edessa) i Tyrkiet, Istanbul og i Sydfrankrig, helt i overensstemmelse med klædets historie.
Et maleri viser, hvordan jøderne på Jesu tid lagde et vævet ligklæde under og over den døde. Evangelierne fortæller, at ligklædet lå i den tomme grav efter Jesus’ opstandelse.
Kan ikke forklares

Sådan tilbageviser Jostein Andreassen og Oddvar Søvik med overbevisende klarhed, at ligklædet skulle være en forfalskning fra 1300-tallet, som en ateistisk forsker forsøgte at påvise med en forkert taget Kulstof-14 undersøgelse.

– Hvordan kunne en person i 1300-tallet vide, at pollen fra hver enkelt planteart har sit eget specielle mønster, eftersom man må mikroskopere op til flere tusinde gange for at kunne se det? Mikroskopet blev først opfundet i 1600-tallet.

– Hvordan og hvorfor skulle denne person have rejst rundt i Middelhavsområdet for at finde alle disse pollentyper og placere dem i passende mængder og på de helt rigtige steder på ligklædet?

– Hvorfor skulle han være rejst til Jerusalem for at samle en række blomsterarter, som kun findes i området omkring denne by og som blomstrer i marts-april – for så at placere aftryk af disse friske blomster på klædet?

De to forfattere konkluderer:

– Hvis man har et materialistisk verdensbillede, findes der ikke noget svar, som forklarer, hvordan billedet er blevet til. Regner man imidlertid med det overnaturlige – at Gud kan gribe ind i vores historie – så er det nærliggende at sige:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ligklædet er et vidne om, at Guds kraft oprejste Jesus fra de døde – tværs igennem ligklæderne!

Tidligt søndag morgen, mens det endnu var mørkt, gik Maria Magdalene ud til graven, og hun opdagede, at stenen var rullet fra indgangen. Derfor skyndte hun sig tilbage til Simon Peter og den anden discipel, som Jesus holdt særlig meget af, og sagde til dem: »Der er nogle, der har taget Herren væk fra graven, og vi ved ikke, hvor de har gjort af ham.«

De to disciple løb straks ud til graven. I begyndelsen løb de side om side, men den anden discipel løb hurtigere end Peter og nåede først frem. Da han bøjede sig og kiggede ind i graven, så han, at ligklæderne lå der. Men han gik ikke ind i graven. Så nåede Peter frem, og han gik derind. Han så også ligklæderne og lagde mærke til, at det klæde, som Jesus havde haft over sit hoved, ikke var anbragt ved siden af ligklæderne, men lå foldet sammen på et sted for sig selv.
Johs. evangeliet 21, 1-7

Køb bogen ‘Torino-ligklædet’ her.

Læs også: Hvad ser vi på ligklædet?


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Sensationelle opdagelser

Ligklædet er gengivet i oldtidens kirkekunst

Hvad siger forskningen om ligklædet?

Pollen og blomsteraftryk på ligklædet


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Forkert C14 datering af ligklædet

Ligklædets lange historiske rejse