Streetfood, soulfood og frivillige hænder

Sommercamp i Mariager med temaet ”Bring det videre” havde flere deltagere end sidste år.

Glory Fuglsang Ku (med brillerne) fik idéen til pizzabaren. Her med tre af de 18 frivillige, der knoklede løs i ugens løb og bagte 1300 pizzaer.

Hvis der var nogen, der bagte i solen på pinsebevægelsens sommercamp i Mariager, så var det de 18 frivillige pizzabagere i årets nye påfund: Den udendørs pizzabar.

De svedte, knoklede, bagte løs og piskede rundt mellem hinanden, som fluer i en colaflaske, når der var mest tryk på, og det var der tit. For pizzabaren var et hit. I ugens løb bagte de gæve frivillige 1.300 pizzaer af seks forskellige slags.

– Vi har fået en fantastisk respons og gentager det helt sikkert næste år. Desuden går fortjenesten jo ubeskåret til et godt formål, som sikrer, at unge uden penge, bl.a. nydanskere, kan komme her til Mariager på skoleophold, sagde Glory Fuglsang Ku, der er lærer på Mariager Efterskole og fik idéen til pizzabaren, som han selv ledte med kyndig hånd som en anden italiensk pizza-maestro.

600 frivillige!

Et stort set up kræver frivillige – mange frivillige – og dem var der cirka 600 af på den velbesøgte og vellykkede sommercamp, hvor der traditionen tro var et mix af campingliv og feriestemning, gudstjenester, et væld af seminarer, lovsangskoncerter, forbøn, fællesskab og råhygge.

De frivillige er dem, man ikke møder i det trykte program, men som knokler ugen lang for at få camp-hjulene til at snurre. Uden dem ingen sommercamp.

Det var foruden pizzabagerne også alle vagterne, camp-guiderne, samaritterne, rengøringsfolket, børnelederne, køkkenpersonalet osv.

Hilmar, forrest, og Ewoud er henholdsvis nuværende og tidligere elever på Mariager Efterskole. De sled i det i storkøkkenet, der hver dag tilbedredte 1000 middagsportioner plus morgenmad og aftensmad.

I det centrale køkken knoklede frivillige ugen igennem med at tilberede morgenmad, middagsmad og aftensmad til flere hundreder hver gang, fx 1000 portioner middagsmad dagligt og lidt færre af de øvrige bespisninger. I alt blev der tilberedt 1100 bøffer, 1100 kyllingesteaks, godt et kvart ton kogte kartofler, 330 kilo flødekartofler, 125 liter sauce, 250 liter gryderet, 220 kilo farsbrød osv. til de sultne munde.

Holger Appel fra Haderslev var med familien i Mariager, men brugte meget af tiden som frivillig campguide.

En af dem, som Udfordringen mødte, var Holger Appel fra Haderslev, som i 4-5 år har været del af korpset af frivillige camp-guider. Han deltog i stævnet sammen med familien og et par plejebørn, men nåede selv kun til et par møder, fordi meget af tiden gik med at sikre trygheden for andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Jeg er frivillig, fordi behovet er der, og fordi jeg virkelig er duperet over det børnearbejde, der gøres på sommercamp. Det handler jo om at give det videre til næste generation, at der bliver sået noget i børnene, sagde Holger Appel, som dermed ramte årets tema lige på kornet.

Giv det videre…

Temaet ”Giv det videre” var omdrejningspunkt i alle prædikener og seminarer. Det kom i forskellige varianter: Giv livet videre, giv gaven videre, giv ånden videre osv., med særligt fokus på næste generation. Ifølge FN er 60 procent af verdens befolkning under 24 år. Kirkestatistikker viser, at 90 procent af dem, der kommer til tro på Jesus, gør det før de fylder 30 år, og 75 procent før de fylder 19.

Med andre ord: Det gælder om at gribe fat i børnene og de unge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Børne- og ungdomsarbejdet på sommercamp er stort, og i år havde man særligt boostet miniGUF-gruppen (2-6 år) og forbedret miniGUF-teltet, hvor børnene foruden skuespil og fjollerier lærer om Jesus og hører historier fra Bibelen. Især hos de lidt ældre i GUF-gruppen (6-12 år) var der godt fyldt op og flere børn end tidligere år.

Shawn Johnson fra USA var gæstetaler. Den tidligere stofmisbruger og nuværende pastor kom med et af stævnets stærkeste vidnesbyrd.
Stærkt vidnesbyrd

Det at ”give det videre” var også pointen i et af de mest gribende vidnesbyrd på sommercamp, som blev leveret af den amerikanske gæstetaler og pastor Shawn Johnson fra kirken Redrocks i Denver, USA.
Han viste et videoklip: En kvinde fortalte i videoen historien om, hvordan hun havde været en teenagemor på heroin og havde giftet sig med sin narkopusher. Indtil hun en dag afleverede sin 2-årige søn hos fremmede og i desperation sprang ud fra en bro. Hun overlevede, men med brækkede lemmer.

Senere inviterede nogen hende i kirke, hvor hun endte med at blive frelst.

– Det er min mor, fortalte Shawn Johnson.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Jeg var babyen, som hun afleverede hos fremmede, før hun hoppede ud fra broen. Hun knuste sine ben og tilbragte lang tid på hospitalet. Da hun kom ud, fortsatte hun med stofferne, men nogen tog en chance med hende og inviterede hende til en kirke. Og hun gav sit liv til Jesus. Hun tog mig i kirke, hvor jeg hørte om himmel og helvede, så da jeg var 24 år og selv endt med at være kokain-afhængig og ville begå selvmord, kunne jeg ikke gøre det. Fordi jeg kendte sandheden, fortalte Shawn Johnson, som for nyligt selv døbte sin søn, Austin.

– På grund af én person, der engang tog en chance overfor en teenager og heroin-afhængig, som alle andre havde opgivet, blev hun frelst, og jeg blev frelst og min søn blev frelst. Tre generationer er på vej til Himlen. Jeg siger jer: Vi kan bringe Jesus til næste generation, nærmest råbte Shawn Johnson ud i den store stævnehal.

Søren Gade slog et slag for, at vi skal turde tale åbent om kristendommen. Her på det meget velbesøgte seminar med politikerkollegaerne Tove Videbæk og Karen Klint. Foto Nicolaj Kristensen.
Søren Gade: Tal om kristendom!

Også tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) understregede det vigtige i bringe kristendommen videre til andre, da han talte på det meget velbesøgte seminar ”Kristen først, politiker så”.

Søren Gade efterlyste, at flere danskere vil vedstå, at de er kristne. Rigtig mange mennesker kan fortælle alle mulige historier fra deres privatliv, sagde Gade, men bliver de spurgt, om de beder Fadervor, slår de blikket ned og siger, at det er privat.

– Religion er personligt, men det behøver ikke at være så privat, at man ikke vil snakke om det, sagde Søren Gade, som mener, at religion fylder for lidt i det offentlige rum, og at vi skal turde tale om kristendommen og om det at tro på noget, som er større end os selv.

Flere deltagere

Det er mere end 60 år siden, at pinsebevægelsen holdt sin første sommercamp i Mariager, og stævnet er bare vokset og vokset. I år var der cirka 100 flere registrerede deltagere end sidste år, og inkl. de 1500-2000 endagsgæster var der i omegnen af 5500 på campen på gæstedagen tirsdag, vurderer presseansvarlige Jimmy Klentz.

– Vejret har jo været flot, og der har været mere liv på pladsen end sidste år. Det var lidt spændende, om det varme vejr ville betyde færre deltagere i seminarerne, men seminarerne har været fint besøgt, fx det med Søren Gade, som trak 500 tilhørere. Og ved gudstjenesterne har der været det samme antal som de andre år, sagde Jimmy Klentz.

Det er til trods for, at sommercamp i dag streamer sine stævnemøder, og den tjeneste gør også flere campdeltagere brug af, vurderer Jimmy Klentz. Det giver børnefamilier mulighed for, at den ene ægtefælle bliver hjemme ved campingvognen og passer børnene og alligevel kan følge med i mødet.
Næste års sommercamp, eller Sommercamp Mosaik som den helt præcist hedder, får temaet ”Jesus for alle” og bliver holdt i dagene 13. til 19. juli.

Obs! I næste uge følger omtale af andre sommercamps.
Du er velkommen til at skrive til redaktion@udfordringen.dk om din sommercamp.