Kirken endte på slagteriet…

Nybygget kirke i Skjern ønsker at være ramme om mødet mellem mennesker. Og mødet med Jesus.

Der har været arbejdet hårdt i mange måneder for at få kirkebyggeriet færdigt. Her er frivillige i gang udenfor lørdag formiddag.

Skjern Bykirke rykker fredag den 21. september ind i sin nye kirkebygning i det tidligere Danish Crown slagteri på Nygade i Skjern.

Det gamle fryselager er omdannet til kirkerum med højt til loftet og plads til 600 mennesker.
I tilknytning til kirkerummet er der plads til børnekirke, stabskontor og cafe-område mm.
Det hele har kostet 10,8 mio. kr. og et enormt stort antal frivillige arbejdstimer.

Byggeri drevet af behov

Siden Skjern Bykirkes start for 12 år siden har menigheden lejet sig ind i Skjern Kirke, men kun i selve kirken. Det har betydet, at børnekirken måtte holdes i lokaler på den anden side af vejen, og ind imellem blev menighedens kaffe på kirkegården spædet op med regn.

”Vi har været utrolig glade for at være i Skjern Kirke, men vi manglede især et sted til børnekirken og et sted, hvor vi kunne byde nye velkomne og lære hinanden bedre at kende,” fortæller Jan Christiansen, formand for Skjern Bykirkes bestyrelse.

Der er plads til 600 i den nye kirkesal i Skjern Bykirke med alterbilledet, som er malet af Arnt Uhre. Her diskuterer præst Jens Lomborg og Michael Hvergel højden på knæfaldet.
Byggeri gav fællesskab

Jan Christiansen er ikke en mand, der går rundt med armene over hovedet. Alligevel mærker man bag hans besindige væsen en glæde, der både stikker dybt og rækker helt til himlen.

”Vi har stor grund til at være taknemmelige. Det er nærmest mirakuløst, som alting er gået op i en højere enhed,” siger han.

En del af det, der er lykkedes, er, at frivillige fra menigheden – både fagfolk og ufaglærte, har lagt i hundredvis af timer i arbejdet. Et tre-mands byggeudvalg har styret byggeriet og de frivillige, mens andre har taget sig af forplejning til de arbejdende.

”Fra begyndelsen overvejede vi at bygge uden særlig meget frivillig hjælp. Vi var bange for, at menigheden simpelthen skulle blive lagt ned,” fortæller Jan Christiansen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men menigheden blev ikke lagt ned. Tværtimod.
”Jeg tror, der er nogen, der glæder sig til, at vi bliver færdige, men det er fantastisk at opleve den dygtighed, der er udvist, og det fællesskab, der også er blevet mellem nogle af de mænd, der har gået rigtig mange timer her. Nogle af dem med hænderne skruet rigtigt på, har her fået en tjeneste i kirken, som de ikke har haft før.

Én af dem sagde faktisk: Nu har vi siddet på kirkebænken i mange år, nu er det vores tur til at tage fat!” siger Jan Christiansen.

Mænd fra bykirken planerer og lægger fliser, så der er klart til indvielsen i næste weekend.
En del af Skjern

Overvejelserne om en ny kirkebygning har været længe undervejs, og mange muligheder har været afsøgt. Men det endte i slagteriet. En løsning som blandt andet betyder, at bykirken kommer under tag med Skjerns nye ældre- og aktivitetscenter, der huserer i den anden ende af bygningskomplekset.
Også dét glæder formanden og mange andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vi vil gerne være en del af byen, og vi oplever da også, at mange fra byen har bidraget. Flere firmaer, der er os venligt stemt, har doneret materialer til byggeriet, og mange nysgerrige kigger forbi,” siger Jan Christiansen.

Mursten og mennesker

Byggeriet har været i gang siden nytår, men planerne har som nævnt været længe undervejs.
”Der er gået meget tid med mursten og økonomi det seneste år, men nu er vi ved at få gang i en proces, hvor vi arbejder med, hvordan rammerne kan støtte menigheden. Vi tror, at det bliver et sted, hvor flere i Skjern kan møde Jesus. Det beder vi virkelig om. At flere må møde Jesus gennem os,” siger Jan Christiansen.

Og så føjer han til – stadig med armene i ro, men glæden på fuld styrke:

”Jeg er fuld af forventning og glæde over den velsignelse, der er regnet ned over os. Jeg mærker også en glæde blandt medlemmerne – også dem som undervejs har været modstandere af at bygge kirke af mursten.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hel weekend med indvielse

Skjern Bykirke markerer indflytningen i den nye kirke hele weekenden den 21. til 23. september med reception, snoreklip ved borgmesteren, foredrag, Gospel Magic for børn, koncerter og indvielsesgudstjeneste om søndagen.

”Vi håber at se rigtig mange lokale folk og mange kirkefolk fra nær og fjern. Alle er velkomne!” lyder invitationen fra Jan Christiansen.

Skjern Bykirke, som blev stiftet i 2006, er en evangelisk-luthersk frimenighed med ca. 430 medlemmer, både voksne og børn.

Byggeriet har kostet 10,8 millioner, et beløb som er rejst af menighedens voksne medlemmer.