Vi må kæmpe for det, Gud elsker

– Som Guds børn bør vi elske det, Gud elsker, mener leder for Missionsalliancen i Brasilien, Bebeto Araújo. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK.

Kirken må kæmpe mod fattigdom men også hjælpe rige til at gøre sig fri af grådighed, sagde Bebeto Araújo på Rettferdskonferansen i Oslo den 9. november.

Bebeto Araújo, som er leder for Missionsalliancen i Brasilien, talte om retfærdighet og økonomisk ulighed under konferencen.

– Retfærdighed er et centralt bibelsk tema, som kan samle kristne til en fælles agenda. Evangeliet fik mig til at se, at fattigdom krænker al menneskelig værdighed og er en fornærmelse mod Gud, siger Araújo.

Samtidig er han optaget af, at evangeliet kan frigøre rige fra deres grådighed.

– Når du er fattig, lever du under et slaveri, men rige kan også leve under et slags slaveri gennem grådighed. Grådighed er en undertrykkende struktur, men den frigørelse, Jesus tilbyder, er for alle, siger Araújo til Kristelig Pressekontor (KPK).

Han mener derfor, at kirken bør kalde de grådige til omvendelse.

Mødte Jesus

Araújo voksede selv op i et middelklassehjem i Brasilien. Da han som 22-årig begyndte at læse i Bibelen, fik han det, han selv kalder et forvandlende møde med Jesus.

– Evangeliet fik mig til at se, at Bibelens Gud ikke kun er individualistisk. Der findes en social og kollektiv samvittighed. Evangeliet fik mig til at se, at vi som efterfølgere af Jesus skal nærme os dem, som er faldet ved vejkanten – fordi det er på lokalt plan, at det at overvinde fattigdom bliver en reel mulighed, siger brasilianeren.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Bebeto Araújo fik et dybt ønske om at leve blandt de mennesker, han ønskede at tjene, og to uger efter sit bryllup flyttede han og hustruen til et fattigt område i udkanten af storbyen Curitiba.

Vi kan skabe forandring

I 15 år boede Araújo og hustruen i en fattig bydel, og alle deres tre børn blev født der. Curitiba er ifølge Araújo blandt de fem byer i Latin-Amerika med størst synlig uretfærdighed.

Her var der ofte ingen medicin på sygehuset, mange mistede deres børn på grund af vold som følge af narkohandel, og skolebørn sultede, fordi politikere stjal de penge, som var sat af til skolemad.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Men i dette fattige lokalsamfund og i et lille kristent fællesskab, hvor vi reflekterede over Bibelens budskab, lærte vi også, at evangeliet befrier fattige mennesker fra løgne som: ”Du kan ikke, og du har ingen værdi”.

Sammen stillede vi spørgsmålet: ”Udfordringerne i samfundet er store, vi er ikke mange, men kan vi skabe forandringer på dette sted?”

Og svaret var: ”Ja, Jesus sagde, at vi kan!”

Nærhed til de fattige

For Araújo var det af afgørende betydning at bo sammen med de fattige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Vi kunne aldrig have fået den rolle, vi havde, uden at bo der selv. Vi har Jesus som inspirationskilde. Gud har grebet ind i menneskets historie på mange måder, men da han ønskede at gøre noget ved grundproblemet, kom han som menneske og boede iblandt os.

I Curitiba trænede ægteparret folk til at involvere sig i politik. De oplevede spændinger i forhold til korrupte politikere og endda fængsling.

– Ud over at læse bibelteksten begyndte vi også at læse vores kontekst. Guds ord gav os håb og styrke til at handle. For seks år siden blev alle initiativerne ledet af mennesker, som selv var født i lokalsamfundet. Mennesker blev forvandlet og blev selv forandringsagenter.

Det nytter

– At tjene den fattige er en frigørelse for en selv. For når vi bøjer os ned for at hjælpe en anden op, rejser vi os selv op samtidig. Når vi går til de svageste, møder vi Jesus, siger Araújo med henvisning til Jesu ord om de mindste små i Mattæusevangeliet kapitel 25.

– Et møde med Jesus er altid frigørende. Helt konkret frigør det os fra løgnen om, at det ikke nytter. Det frigør os fra ligegyldighed.

– Kirkens opgave er at tjene Guds mission. Vi må koble os på Guds agenda. Retfærdighed er et meget centralt tema i Bibelen, men desværre ikke lige så centralt på alle prædikestole, siger Araújo, som efterlyser de positive historier.

– Verden er på en måde ikke glad for gode nyheder, og der er ofte fokus på tragedierne i medierne. Vi må fortælle om de positive ændringer, som sker, når lokale kirker gør en indsats, slutter Bebeto Araújo.
KPK/Bodil

Retfærdskonferencen i Oslo er en del af den internationale The Justice Conference, som startede i 2010. Konferencen i Oslo blev arrangeret af: Misjonsalliansen, VID vitenskapelige høyskole, Changemaker, Norges kristne råd, Den norske kirke, Samarbeid menighet og misjon, Frelsesarmeen, KFUK-KFUM Global, Kirkens Nødhjelp, Norme og Digni.