Giv en glæde i gave

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Af Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.

Forleden hørte jeg, at der i en tysk nyhedsudsendelse har været et indslag om, at ekspedienter er blevet sygemeldt her i december, fordi de blev syge af at høre på den julemusik, som kører løs i butikkernes højtalere fra morgen til aften.

Der skrues op for julemusikken i butikker og storcentre allerede i november, og her lige før jul er flere altså bukket under. Det kan undre, når musikken ellers brager løs året rundt. Hvorfor er det lige julemusikken, som ekspedienterne ikke tåler?

Måske fordi julemusikken skiller sig ud fra alle de andre former for shopping og easy-listening musik, som skal få os til at købe mere. Mange butikker vælger nemlig også at spille salmer. De har et budskab, som stikker meget dybere end den sædvanlige pop. De handler om den ægte glæde og ægte kærlighed.

Gaveræset op til jul gør, at mange kunder i butikkerne farer rundt – ofte trætte og stressede – for at forsøge at finde en gave at give til dem,de elsker. Men ofte bliver gaveindkøbene gjort noget mekanisk og uden glæde. Det gælder om at få det overstået hurtigst muligt.

Ekspedienterne bliver således igen og igen mange uger før jul mindet om ægte glæde gennem salmerne i højtalerne, men oplever måske altfor mange kunder uden glæde. For meget ligegyldigt forbrug.

Måske salmer også rører ved et savn eller en længsel i deres liv? Lever de selv på den ægte glæde, eller finder de nogensinde den ægte kærlighed i eget liv? Den slags kan føre til, at man sidst får hvirvlet så meget op indvendig, at man bliver syg og deprimeret af det.

Ingen kan selvfølgelig vide, hvad der foregår i ekspedienters hoved og krop, men det hører til sjældenhederne at få lægen til at udskrive sygemelding på grund af julemusik, så deres tilstand må være alvorlig. Især når de ikke har problemer med den musik, der bliver spillet årets andre måneder.

En af de største mangelvarer i vores forbrugssamfund er den ægte glæde. Der er så mange muligheder for at finde noget, der ligner. Underholdning, drinks, fest og ikke mindst shopping. Men den form for glæde er som regel kortvarig. Den ægte glæde er faktisk som regel en gave, man ikke kan købe. Det er noget, man får i kraft af andres kærlighed, opmærksomhed og omtanke. Giv derfor én, du holder af, en glæde i gave.


Artiklen fortsætter efter annoncen: