Guds bedste børn: Hvor kristen er du?

Torben Søndergaard, Ruth Evensen og Moses Hansen er hovedaktørerne i en ny dokumentarserie på TV 2: Guds bedste børn. Med serien sætter TV 2 nogle af de radikale, kristne miljøer til debat. Hvad foregår der i disse sammenhænge? Er det indoktrinering? Sker der overgreb af forskellig art? Er der tale om en sekt? Spørgsmål som disse melder sig hos os som seere.

Danmark er et kristent land. Det står i § 4 i Grundloven. Men hvad vil det sige at være kristen? Hvilken slags kristen er jeg?

Det er let at sætte fokus på de sammenhænge, hvor noget går galt på den ene eller anden måde, og det er som sådan også mediernes opgave. Overgreb og magtmisbrug skal både italesættes og stoppes. Men udfordringen er, at rigtig mange ikke forstår forskellene i de kristne sammenhænge. Der fokuseres på ekstremerne, på det kontroversielle – for det er der læsere, lyttere, seere og dermed kroner i. Information om såkaldt ”almindelige” kristne giver medierne os (næsten) aldrig.

Kulturkristen, folkekirkekristen, personlig kristen, bekendende kristen, konservativ kristen, bibeltro kristen, ortodoks kristen, fundamentalistisk kristen, radikal kristen, fanatisk kristen… Hvor placerer jeg mig selv, og hvor placerer andre mig? Det er ikke lige meget, for det er med til at skabe det samlede billede af en kirke eller en anden kristen forsamling.

Vi vil opfordre medierne til at tænke mere nuanceret og reflekteret, når de taler og skriver om kristne. Vi er meget forskellige. Uden nuancer og refleksion forsvinder overblikket, og fordomme skabes – eller fastholdes.

Meget let risikerer vi, at almindelige, velfungerende frikirker eller missionsforeninger slås i hartkorn med radikale miljøer som Faderhuset eller lignende. At den almindelige mediebruger tænker videre og tror:

”Sådan er alle kristne nok!” Og det er forkert! Langt de fleste kristne kirker og foreninger er sunde og velfungerende fællesskaber, hvor mennesker i alle aldre mødes og deler tro og liv med hinanden, og hvor der ikke kun er én, der styrer showet, men en stærk demokratisk struktur, som eliminerer risikoen for magtmisbrug og personfiksering i videst muligt omfang.

Mit nytårsønske er, at medierne har modet til at vise os lyttere og seere, at kirken er en mangfoldig størrelse, hvor helt almindelige mennesker nyder at komme, fordi der er godt at være. Uanset om man ser sig selv som den ene eller anden type kristen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mikael Arendt Laursen,
Generalsekretær i KLF, Kirke & Medier,
Korskærvej 25, Fredericia