”Jeg ønsker at være en opmuntring i en svær tid”

Lena Løbner har selv oplevet, hvordan sang til Gud erstatter frygt og bekymring med fred og tillid. Det ønsker hun at give videre til andre med sine CD-udgivelser og liveoptræden på landets hospicer.

Lena Løbner oplevede frygt og bekymring for familien, da coronaen indtog landet. Som så mange gange før i svære tider, tog hun sit guitar og sang og spillede det bedste, hun havde lært. Og så forsvandt frygten og blev erstattet af fred og tillid til Gud.

Lena Løbner har udgivet et utal af CD’er og elsker at formidle sin tro gennem musik. Hun er leder for ”Håb for alle” – en forening, som ønsker at hjælpe de svage i samfundet og at vise Guds kærlighed ved at række ud til dem på forskellige måder. Hun tager bl.a. også rundt på hospicer og synger for at sprede Guds kærlighed.

Hvordan har du personligt oplevet 2020? 

– Jeg har oplevet 2020 som et svært år på mange måder. Mange bekymringer har banket på i mit sind for mine nærmeste og for dem, som vi hjælper i Håb for Alle. For alle vores medlemmer og for de berørte på væresteder, bofællesskaber og i menigheder.

– Jeg har ikke oplevet, at mine opgaver er blevet mindre eller færre, måske endda det modsatte. Dog har jeg øvet mig i at vende situationen til noget positivt på den måde, at jeg har kunnet tage tid til ro og fordybelse på en anden måde end før.

Lena havde længe ønsket sig nogle akademiske lederuddannelser inden for NGO og projektledelse. Dem fik hun mulighed for at gennemføre i 2020, hvilket hun er utrolig taknemmelig for.

Men de små nære ting har fået større betydning. Naturen, madlavning, gåture og humoristiske situationer værdsætter hun mere i dag.

– Vi har hjulpet hinanden i familien, og det har givet så mange gode oplevelser. Min tro er blevet stærkere, fordi jeg har fået nye erfaringer i hele perioden. Der er altid muligheder, og lige nu må vi mødes fem personer ad gangen.

Så gør vi jo det og får det bedste ud af det. Det kan jeg godt lide. Hele oplevelsen med at Danmark synger, er jo også kommet ud af denne situation, og det synes jeg klæder os.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Du står jo i spidsen for ”Håb for alle”, som har eksisteret i 10 år. Har I kunnet komme ud og nå folk, med alle de restriktioner der har været?

– Vores arbejde er at være en opmuntring for den enkelte. Det betyder, at vi i forvejen har været enten på tomandshånd eller i små grupper, så vi har kunnet fortsætte arbejdet.

– Der har dog været mange aflysninger af møder rundt omkring, og de er så blevet flyttet frem i kalenderen til senere. Møder i Sverige og på Island er blevet erstattet med koncerter og møder på Zoom og Teams.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg har lige nu en pige til guitar- og sangundervisning på Teams, og det fungerer efter hensigten. Vi har tænkt meget over i bestyrelsen, hvordan vi kunne se fremtiden. Musikken er jo en god mulighed, for den kan man downloade og høre i sin egen stue.

Du synger jo bl.a. på hospicer. Hvad oplever du, at musikken gør ved dem?

– Jeg oplever, at musikken hver eneste gang og ofte overraskende gør noget godt. Den løfter og gør, at både patienter, pårørende, sygeplejersker og frivillige får lyst til at synge med.

En dag var der en sygeplejerske, der begyndte at danse fra den ene stue til den anden, mens jeg sang. Forleden kom en sygeplejerske og fortalte, at både personalet og ambulancefolkene blev rørte, da en kvinde blev kørt til kemo, mens jeg sang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mottoet for hospice er, at det er der, livet skal leves. Det er jeg meget taknemmelig for, at musikken kan hjælpe med, fortæller Lena, som udgiver et nyt album til marts.

Hvordan bliver du inspireret til at skrive sange i en så svær tid, som coronatiden? 

– Jeg var sammen med min datter i Israel i februar måned 2020, hvor vi havde en fantastisk tid med at besøge børnehjem og holocaust-overlevende. Vi fik også hilst på vennerne i Bibelselskabet og besøgte direktøren Victor Kalishers familie nogle dage. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi troet, at Danmark kort efter, da vi landede i Kastrup, ville komme i en så svær situation.

– Kort efter vi kom hjem, besøgte jeg nogle venner på Fyn. Midt i aftenen kom deres børn løbende ind og fortalte, at de ikke skulle i skole i den næste tid på grund af corona-virussen.

Vi bad sammen, og jeg kørte hjem. Der var så mange overvejelser, og frygten for at se smitten brede sig i vores familie pressede sig på hos mig.

”Jeg har været igennem så meget i mit liv,
og hver gang har det hjulpet at sætte mig ned for at synge og spille.”

– Da kom tanken til mig: ”Jeg har været igennem så meget i mit liv, og hver gang har det hjulpet at sætte mig ned for at synge og spille.” Jeg tog guitaren og begyndte at synge det bedste, jeg havde lært, og frygten forsvandt fuldstændig.

I stedet kom der en dyb fred og en tillid til Gud. Jeg fik en vished om, at som vores Dronning Margrethe II siger: ”Vi er ikke alene, og Han er med os alle dage, indtil verdens ende. Han har gået foran os hele vejen, og det vil Han også gøre nu”.

– Jeg fandt et skriftsted i Ordsprogenes Bog, hvor der står ”Køb visdom, køb forstand. Hvis du holder dig til den, vil du blive beskyttet.” Jeg fik en melodi til ordene, og det var begyndelsen på et væld af sange, der kom hver dag derefter.

– På vej til at mødes med nogle venner, gik jeg og gjorde mig klar til at komme ud ad døren. Som lyn fra en klar himmel kom der en melodi med ord til mig: ”There is joy, joy, joy in the precense of the Lord”.

Jeg skrev ordene ned og fik nogle vers til den. Jeg sang den, mens vi drak kaffe og spiste morgenbrød, og vennerne sang med. Vi blev alle bare så glade! Igen blev jeg bekræftet i, at jeg måtte fortsætte at åbne mig for alle de melodier og tekster, der kom.

Lena oplevede bl.a., at der var nogle i foreningen Håb for Alle, der havde sendt en donation til en ny CD, og hun oplevede en glæde ved at begynde at planlægge en ny produktion.

– Det er et par år siden, den sidste CD ”Ingen som Dig” blev udgivet, og mange begyndte at spørge, hvornår jeg ville udgive ny musik. ”Vi har brug for noget nyt at lytte på og synge til,” sagde en kvinde, som jeg mødte.

Så begyndte arbejdet med den nye CD. Lena fortæller:

Lenas nye album hedder ’Frihed’ og udkommer 1. marts. Overskuddet fra salget går til nødlidende i Danmark, Israel og Afrika.

– Jeg sendte sangene til Joachim Hejslet Jørgensen, og han ringede tilbage og spurgte, om det var en ide at tage nogle unge musikere med denne gang og indspille den ”live” i studiet. Det syntes jeg lød spændende, så han gik i gang med at få det arrangeret.

Musikerne og jeg fandt hinandens hjerter med det samme, og det blev en skøn uge, hvor vi stod i hvert vores hjørne.

Lena fik bl.a. sine døtre Regina og Camilla og deres veninde Katrin til at komme i studiet og lægge kor på. I løbet af tre dage fik de indspillet otte sange, og alle var glade for resultatet.

Hvad er baggrunden for, at du vælger at udgive en ny CD nu?

– Jeg har siden sidste år haft lyst til at være en opmuntring midt i en svær tid som denne, hvor mange bliver kede af det og deprimerede over at være lukket inde og under restriktioner.

Planen var egentlig, at CD’en skulle udkomme til jul, men på grund af nedlukningen i Nordjylland i efteråret måtte vi udskyde resten af produktionen til nu.

Det viser sig faktisk, at det er et bedre tidspunkt, for det er nu, det bliver rigtig svært at holde stand mod mismod og ensomhed, som let kan komme, når nedlukningen bliver ved med at blive forlænget.

Lena håber, at de nye sange kan nå både børnene, de ældre og unge. Hun har oplevet det som et frisk pust at have de unge musikere med i produktionen og til at komme med ideer til det musikalske.

Hvad drømmer du om, når du tænker fremad?

– Det er et godt spørgsmål. Jeg drømmer om at nå en person mere med opmuntring og trøst. Mere kan jeg ikke bede om, for det er noget af det største, jeg kan opleve. Ingen kender dagen i morgen, men jeg drømmer altid om, at håbet, troen og kærligheden må vinde frem i vores liv, familier og i vores dejlige land.

At mørket må vige tilbage og lyset må skinne klart igennem. Hvis jeg kan hjælpe med min sang og musik til, at det sker, så vil jeg gerne det.

Albummet ”Frihed” udkommer den 1. marts. Det kan streames på bl.a. Spotify og kan købes via hjemmesiden: www.haabforalle.dk