ADRA Danmark hjælper udsatte piger i Uganda

I samarbejde med kirker i Uganda vil ADRA bekæmpe en række traditionelle overgreb.

En præst underviser borgere i ADRA’s projekt i Uganda. Til højre ses Laura Nygaard Nielsen. Foto: Nicolaj Bak.

I flere år har ADRA Danmark støttet religiøse lederes indsats for at italesætte problemer som teenagegraviditeter, overgreb mod kvinder og bortgiftning af børn. Nu har Adventistkirkens ledelse og andre trossamfund i Uganda formuleret nogle fælles standpunkter om problemerne.

ADRA Danmark skriver, at man i det seneste nummer af medlemsbladet Adventnyt kan læse om et stort arrangement, som fandt sted i december i Karamoja, Uganda, hvor ADRA arbejder.

Arrangementet, som også blev dækket af lokale medier, markerede udformningen af fem breve, skrevet af religiøse ledere i et interreligiøst nationalt råd. Brevene skal sendes til landets muslimske og kristne trossamfund for at belyse problemerne med overgreb mod kvinder, HIV-smitte, ringe forebyggelse af barselsdød, teenage-graviditeter og manglende familieplanlægning.

Disse problemer kan i den fattige del af Uganda bedst italesættes af de religiøse ledere, forklarer ADRA Danmark.

Folk lytter til kirkeledere

”Når religiøse ledere taler, så lytter borgerne. Gejstlige og kulturelle ledere er døråbnere til lokalsamfund, og uden deres accept kan ADRA kun udrette lidt,” oplyser Laura Nygaard Nielsen, der er programkoordinator for ADRA Danmarks arbejde i Uganda. Hun tilføjer:

”I vores ‘Action for Social Change’-program (ASC) samarbejder ADRA både med adventister, pinsefolk, katolikker og muslimer. ADRA har gennem flere år organiseret og finansieret, at religiøse ledere fra forskellige trossamfund bliver uddannet til at holde dialogmøder med lokalsamfund, så de nævnte problemer bliver italesat,” forklarer Laura Nygaard Nielsen.

En god start

Hun mener, kirkeledernes breve er en god start. Der er dog plads til forbedringer, fordi det fremgår af brevene, at de unge piger selv skal passe bedre på deres dyd. For desværre sker der forskelsbehandling i Uganda, så mænd sjældent bliver retsforfulgt for overgreb på piger, og forældrene gifter deres unge døtre bort frem for at bakke op om deres skolegang.

Det er dog positivt, at de religiøse ledere står sammen om at italesætte problemerne og endda promoverer familieplanlægning, fastslår programmedarbejderen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: