USA fjernede Nigeria fra ’bekymrings-liste’ kort før officielt besøg

Bare en uge senere blev yderligere 10 kristne dræbt og 100 huse nedbrændt af jihadister.

John Eibner fra Christian Solidarity International CSI mener, USA undlader at kritisere Nigeria for at kunne fremme egne interesser.

Menneskeretsgrupper kritiserer Biden-administrationen for af politiske årsager at have fjernet Nigeria fra den årlige opdatering af lande, hvor trosfriheden krænkes. Nigerias regering ser stadig passivt til, mens kristne udsættes for folkemord.

Da USA’s udenrigsministerium udgav sin 2021-rapport i forrige uge, var Nigeria netop blevet fjernet fra listen over bekymringslande (Country of Particular Concern, eller CPC), hvor landet ellers har været nævnt i både 2019 og 2020.

Rapporten udkom kort før udenrigsminister Anthony Blinkens besøg i Nigeria, og det vækker stor harme blandt iagttagere, som minder om de tusindvis af kristne i Nigeria, som dræbes, bortføres eller fordrives på grund af deres tro.

Fræk benægtelse af fakta

Den tværpolitiske tænketank U.S. Commission on International Religious Freedom (USCIRF), har siden 2009 anbefalet at inkludere Nigeria som et CPC-land.

”At fjerne dette overvejende symbolske tegn på bekymring er en fræk benægtelse af realiteterne, og det indikerer, at USA har til hensigt at fremme sine egne interesser i Vestafrika gennem en alliance med Nigerias sikkerheds-elite på bekostning af kristne og andre ofre for den udbredte sekteriske vold, især i landets overvejende kristne midterbælte,” sagde John Eibner, der er administrerende direktør for Christian Solidarity International (CSI).

Terrorgruppen Boko Haram og Fulani-jihadister har dræbt tusinder af kristne, mens millioner er fordrevet. Kristne er ”under angreb”, fastslår CSI.

John Eibner skrev den 17. nov. til Antony Blinken, at Nigerias præsident Muhammadu Buhari er ”ude af stand til eller uvillig til at leve op til deres mest basale ansvar, nemlig at sikre borgerne mod vold”.

Han mindede også om journalisten Luka Binniyat, som blev arresteret efter at have kritiseret regeringens krænkelser af trosfriheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I år er blandt andet Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Pakistan, Rusland og Saudi- Arabien med på CPC-listen.

Ti dræbt i nyt angreb

Natten til fredag – bare en uge efter Blinkens besøg i Nigeria, foregik endnu et blodigt angreb mod landets kristne. Igen var det bevæbnede fulani-hyrder – eller forklædte jihadister, som i ly af mørket angreb en landsby i Plateau State. Her dræbte de 10 kristne, heriblandt tre børn på 4, 6 og 8 år, og satte ild til 100 huse.

– ”Fulani-hyrderne” var klædt i sort, bar avancerede våben og råbte ”Allahu Akbar” under angrebet, oplyser International Christian Concern.
”Jeg har mistet mine børnebørn for Kristi skyld,” sagde en overlevende ved navn Sibi Gara fra sin hospitalsseng efter angrebet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vil eliminere kristne

Angrebet har medført næsten 700 interne fordrevne, tilføjer ICC.

Den nationale leder af Irigwe Youth Movement kommenterede efterfølgende, at formålet med jihadisternes angreb tilsyneladende er at ”eliminere alle kristne fra området”.