Sand frihed kan kun komme fra sønnen

Vi tror os frie, og dog er vi med syndefaldet bundne i syndens rænkespil. Der er bare en, som kan åbne syndefængslet døre. Jesus Kristus.

”Vi har aldrig trællet for nogen” Det er da en løgn, der er til at tage og føle på. Intet folk har trællet så meget som det jødiske.

Hvordan kan de så sige, at de aldrig har trællet for nogen? Jo, for frihed er det mest bedrageriske begreb af alle. ”Jeg er fri”, jubler fangen, der er stukket af fra fængslet, for straks at opdage, at han er lige så fangen under den åbne himmel som bag tremmer og tykke mure. For flugten standser ikke ved pigtråden men følger ham resten af livet, eller indtil politiet atter får tag i ham.

Sådan roser nu også det danske folk sig af en umådelig frihed. Vi har gennem det sidste århundrede rystet os fri af fortidens, religionens og autoriteternes snærende bånd. Vi er frie, vi kan tale, tænke og gøre, som vi vil. Men kun de færreste har opdaget, hvor bundne vi samtidig er blevet, idet vi nu alle frygter at falde i flertallets unåde. Vi er således blevet fanger under frygten for, hvad alle andre måtte mene.

Hvad er frihed?

Men, hvad er frihed? Er frihed at kunne gøre alt det, vi vil og lyster? Det vil teenageren unægteligt svare, men de siger så meget i den alder.
Nej, siger Jesus, han vender vores frihedstrang på hovedet: Den der gør synden, er syndens træl. Det kan godt være, at du gør det, du har lyst til, men din lyst er taget til fange under synden.
Vi tror os frie, og dog er vi med syndefaldet bundet i syndens rænkespil, som Augustin formulerer det: før faldet havde mennesket mulighed for ikke at synde, efter faldet kan mennesket ikke lade være at synde.

Men hvorfor er synden ikke frihed, når vi nu gør det frivilligt? Jo, for synden er ikke vort rette element. Det er som med fiskene. Det kan godt være, de kan muntre sig med at springe over vandoverfladen, men luften er ikke deres rette element, og bliver de fanget i luften, uden mulighed for at komme tilbage til vandet, da vil de bestemt ikke nyde friheden, men tværtimod ganske snart lide døden. Sådan er synden heller ikke menneskets rette element, og fanget i synden vil det gå os som fiskene i luften.

Og der hænger du, min ven. For vist kan vi lære ikke at bande, lyve og stjæle, men aldrig kan vi udslette de onde og mørke tanker i hjertet. I forhold til synden er vi slavebørn.

Frihed for slavebørn

Men det er netop sådanne slavebørn, Jesus i dag forkynder frihed. En frihed, vi skal modtage gennem to kilder: sandheden og Sønnen.
Først sandheden. Du har sikkert prøvet at lyve og ved derfor også, hvor hæsligt det er. Altid må man frygte at blive opdaget i sin løgn og allerværst, hvis man har udgivet to versioner af løgnen, for så må man også holde styr på, hvem man har fortalt hvad. Men der er kun en vej ud af det mareridt: det er sandheden. At få det sagt, som det er.

Der er kun én befrier

Men ingen sandhed er værre end den: jeg er en synder. Og dog er det ikke nok at bekende: jeg er en synder. Fangen bliver ikke fri, fordi han indser, han er fange. Han kan heller ikke på nogen måde befri sig selv. Men skal han være virkelig fri, må befrieren komme udefra. Og ikke bare hvem som helst. Han må befries af ham, som har nøglen.
Derfor må Sønnen gøre os frie. For der er bare en, som kan åbne syndefængslet døre. Jesus Kristus. Han åbnede med sit liv og sin død fængslets dør ud til friheden til et liv i sandhed og kærlighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søndagens tekst: Joh. 8,28-36:

Sandheden skal sætte jer fri

28 ”Da sagde Jesus:
„Når I har fået Menneskesønnen løftet op, vil I forstå, at jeg er den, jeg er. Jeg gør intet af egen vilje, men jeg siger det, min Far har sagt, jeg skal sige. 29Han, som har sendt mig, står bag mig. Han har ikke forladt mig, for jeg gør altid det, der er hans vilje.”
Mange i skaren
kommer til tro
30Mens Jesus talte, kom mange i folkeskaren til tro på ham, 31og til dem sagde han: „Hvis I holder fast ved mine ord, er I virkelig mine disciple. 32I vil lære sandheden at kende, og sandheden skal sætte jer fri.”
Konfrontationen med de jødiske ledere tilspidses
33„Sætte os fri?” afbrød de jødiske ledere ham. „Hvad mener du med det? Vi har aldrig været slaver af nogen. Vi er jo børn af Abraham!”
34Jesus svarede: „Det siger jeg jer: Enhver, som lever i synd, er slave af synden. 35Slaver har ingen frihed og ingen rettigheder. De kan når som helst blive sendt bort. Sønnen, derimod, hører til i familien, og det bliver han ved med at gøre. 36Hvis Sønnen får sat jer fri, bliver I virkeligt frie.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk