Hvad venter os i Guds ørken?

Af Mads Jakob Th. Jakobsen. Sognepræst, Sct. Marie Kirke, Sønderborg

Ørkenen er et tilbagevendende fænomen i Bibelen. Moses var i ørkenen indtil han blev kaldet til at føre Israelitterne ud i ørkenen, David opholdt sig tit i ørkenen før han blev konge, og i dagens prædiketekst er det Jesus, som bliver ført ud i ørkenen af Ånden for at fristes af djævelen.

Det må få os til at spørge, hvilke kvaliteter ørkenen har fremfor så mange andre steder, og hvad det mon er, vi kan lære af denne tilbagevendende ørkenvandring.

Udover de to mest oplagte betragtninger om ørkenen, at der er tørt og goldt, så er det især et aspekt, vi må forstå de bibelske fortællinger ud fra: Ørkenen er øde. Måske det ikke ligefrem slår os som en kvalitet, men i en verden, hvor adspredelse er en milliard-industri, har vi en rimelig god chance for at forstå, hvad det handler om.

Med telefoner og andre gadgets, der nærmest forfølger os livet igennem, er det efterhånden svært at finde et sted, hvor vi kan være for os selv, ligesom vi er blevet ret godt opøvede i, at der skal ske noget – hele tiden. En løbetur i skoven er akkompagneret af medbragt lyd i ørerne, og en stille aften med familien er i reglen foran fjernsynet, alt imens videotælleren på youtube synes at foretage et dagligt kvantespring.

Ugentlig ofrer vi oceaner af tid på det rene ingenting, alt imens vi går og sukker over, hvor travlt vi har det. Og travlt har vi, for hjernen er tvunget til at bearbejde det alt sammen, og vort sind bliver trukket og draget i alle mulige retninger.

Underholdningens magt

Alligevel har vi mere end almindelig svært ved at trykke sluk; for vi kan jo ikke bare sidde og kigge ud i luften, vel? Der må da ske noget! Og næppe har rastløsheden meldt sig, før vi atter har hengivet os til underholdningsindustriens vold og magt. Men hvad ville der ske, hvis det rent faktisk lykkedes os at begrænse den evige adspredelse – og bevæge os ud i ”ørkenen”?

De bibelske beretninger viser os,
at ørkenen også er åbenbaringens sted.

Altså udover at vi formentlig selv ville blive kreative og ville læse og tale mere sammen i familien? De bibelske beretninger viser os, at ørkenen også er åbenbaringens sted: Stedet, hvor Gud viste sig for Moses, gav de ti bud og standsede Paulus i sin forfølgelse af de kristne.

For i stilhed kan Gud komme til at tale med os. Derfor må vi heller ikke forvente, at djævelen har i sinde at gøre det let for os at finde ro, men tværtimod, at han vil forfølge os med alskens fristelser og lokkelser tilbage i larmen. Men Jesus overvandt fristelserne. Han faldt ikke for et bid brød, lidt magt og et engleshow. Og prisen var det hele værd: Engle kom og sørgede for ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ørkenen er et tilbagevendende fænomen i Bibelen. Kun Gud ved, hvilke velsignelser, der venter os, hvis vi i denne faste følger Jesus ud i ørkenen og står fristelsen imod til at lade os underholde fra morgen til aften.

Følg Jesus ud i ørkenen

Kun Gud ved, hvilke velsignelser, der venter os, hvis vi i denne faste følger Jesus ud i ørkenen og står fristelsen imod til at lade os underholde fra morgen til aften. Måske du pludselig får bedre tid og overskud i din hverdag og lettere ved at samle dine tanker, måske du er mere nærværende i dit familieliv og måske du vil vokse i tro og erkendelse og hengivenhed for den frelser, som overvandt alle fristelser for med et udelt sind at løskøbe mennesket fra djævelens evige tyranni.

Søndagens tekst: Mat. 4, 1-11

Fristelsen i ørkenen

1 Derefter førte Helligånden Jesus ud til et øde sted, for at Djævelen kunne friste ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:2 Der gik 40 dage, hvor Jesus ikke spiste noget, og han blev meget sulten.

3 Da kom Fristeren til ham og sagde: „Hvis du virkelig er Guds Søn, hvorfor siger du så ikke til de sten dér, at de skal blive til brød?”

4 Jesus svarede: „Der står skrevet: ‚Et menneske lever ikke af brød alene, men af hvert ord, som Gud taler.’ ”

5 Så førte Djævelen ham ind til Jerusalem og op på det højeste hjørne af tempelmuren.


Artiklen fortsætter efter annoncen:6 „Hvis du virkelig er Guds Søn,” sagde han, „så kast dig ud herfra! Der står jo skrevet: ‚Han befaler sine engle at passe på dig. De skal bære dig på hænder, så du ikke støder din fod på nogen sten.’”

7 Jesus svarede: „Der står også skrevet: ‚Du må ikke provokere Herren, din Gud.’ ”

8 Så tog Djævelen ham med op på toppen af et højt bjerg og viste ham alle verdens lande og al deres herlighed.

9„Alt det vil jeg give dig,” sagde han, „hvis du falder på knæ og tilbeder mig.”

10 Jesus svarede: „Forsvind Satan! Der står jo skrevet: Det er Herren din Gud, du skal tilbede, og ham alene du skal tjene.”

11 Så forlod Djævelen ham, og nogle engle kom og sørgede for mad til ham.

Teksten er fra Bibelen på hverdagsdansk