Evolutionskritiske forskere censureres og chikaneres

Karsten Pultz var selv ateist og tilhænger af evolutionsteorien, indtil han begyndte at studere den nærmere.

Har censur nogensinde været brugt til at fremme sandheden, spørger Karsten Pultz i denne kronik. Karsten Pultz er frustreret over, at forskere både risikerer at blive cencureret, chikaneret og fyret, hvis de stiller spørgsmålstegn ved evolutionsteorien – og så er han frustereret over, at mange kristne ikke er klar over det.

I toget på vej hjem fra en videnskabelig konference i København faldt jeg i snak med to unge kristne. Som fortaler for intelligent-design-hypotesen og en data-drevet kritik af evolutionsteorien bruger jeg enhver anledning til at komme ind på emnet evolution, og denne snak med et par sympatiske unge kristne var ingen undtagelse.

Under samtalen gik det op for mig, at disse unge intet kendte til den undertrykkelse, der finder sted, af forskere, der ikke deler mainstreamvidenskabens tillid til Darwins teori. Jeg blev også mindet om, at de danske kristne, der for tiden ihærdigt promoverer troen på Darwin, ignorerer og undviger omtale af dette problem.

Censur som fastholdelse

Konferencen, jeg netop havde forladt, handlede bl.a. om censur af forskere med meninger, der divergerer fra magthaveres foretrukne narrativer. Samtalen med de to unge inspirerede mig derfor til igen at trække emnet frem. Jeg blev nemlig fortvivlet over, at der stadig er danske kristne, der ikke er klar over, hvor stor en rolle censur, gruppepres og Berufsverbot spiller i fastholdelsen af evolutionsteorien som eneste anerkendte videnskabelige teori om livets og arternes oprindelse.

Professor i biokemi Michael Behe. Behes forskning kritiseres i videnskabelige tidsskrifter, som han selv bliver forhindret i at skrive i. Foto: Laszlo Bencze.

Fortvivlelsen bliver ikke mindre af, at jeg igennem flere år har arbejdet sammen med forskere, som er blevet censureret og/eller forfulgt for udfra de videnskabelige data at kritisere Darwins teori (fx Michael Behe, Günter Bechly og Eric Hedin).

Forkert tilgang til spørgsmål

Der er en tendens til straks at gøre evolutionsspørgsmålet til et religiøst spørgsmål: Er evolution kompatibel med Bibelen, eller er de to uforenelige? Problemet med denne tilgang er, at teorien giver sig ud for at være naturvidenskab, så før vi henter Darwin ind i en debat om kompatibilitet med Bibelen, bør vi først bruge tid på at granske de naturvidenskabelige data for og imod teorien.

Er teorien forkert, undgår vi al kontrovers om evt. manglende kompatibilitet med Bibelen. I processen med at vurdere evolutionsteorien ud fra de videnskabelige data opstår der imidlertid et alvorligt problem: At der eksisterer en konsekvent undertrykkelse af darwintvivlende stemmer i hele den sekulære universitetsverden.

Forfølgelse af forskere vakte interessen

Da jeg, før jeg blev kristen, som evolutionstroende agnostiker første gang stødte ind i intelligent design, var det hverken religiøse spørgsmål eller naturvidenskabelige data, der drev mig ind i den fire år lange efterforskning, som mundede ud i udgivelsen af bogen ”Exit Evolution”. Det var forfølgelsen af de evolutionskritiske forskere, der vakte min interesse og startede en spirende mistro til Darwin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvorfor undertrykke forskere, bare fordi de mener, at den herskende teori er forkert? Robert Kennedy Jr. har for nyligt gjort opmærksom på, at der ikke er et eneste eksempel fra historien, hvor det var ”de gode”, der udøvede censur. Det er med den indsigt, vi skal indlede en debat om evolutionsteorien, for censur har aldrig været brugt for at fremme sandhed, den har netop altid været brugt, når magthavere har været truet af sandheden. Farisæerne sørgede netop for at få lukket munden på Jesus, fordi han repræsenterede sandheden og dermed truede den magt, de besad.

Forskere må holde kritik hemmelig

Evolutionskritikere lever med risikoen for fyring, karrieretab og udstødelse af en akademisk verden, som i mange tilfælde er eneste mulighed for at generere en indkomst. I akademia forlanges fuldstændig underkastelse til de fasttømrede teorier. Andre paradigmer, jeg har beskæftiget mig med, som ikke frit kan betvivles i akademia, er fx forfatterspørgsmålet vedr. Shakespeare (Shaksper fra Stratford), fortolkning af metronomtal i musik fra det 19nde århundrede (single beat vs whole beat) og big bang-teorien.

Ja, undertrykkelse af fri debat hersker på alle mulige tænkelige områder. Jeg har kontakt til mange forskere, der må holde deres evolutionskritik hemmelig – også selvom deres kritik er baseret på hårde videnskabelige facts.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kan ikke stå frem med forskning

En af mine kontakter er professor i biokemi ved et israelsk universitet. Hans forskning i cellemembranens lipider understøtter, at liv er intelligent designet, hvilket er et forskningsresultat, han umuligt kan stå frem med. Hans støtte til Intelligent Design er begrænset til i al hemmelighed at dele sine forskningskonklusioner med biologer/biokemikere, der deler hans standpunkt.

Ved symposiet i forbindelse med oprettelsen af ” Zentrum Für BioKomplexität und NaturTeleologie” stod der bl.a. således i programhæftet: ”Undlad venligst at offentliggøre navne eller detaljer om dette møde uden forudgående tilladelse fra de pågældende personer og foreningen”.

Jeg mødte professoren ved oprettelsen af det tysksprogede Intelligent Design-institut ”Zentrum Für Biokomplexität” i 2019. På dette symposium var der nøje instruktioner om, hvilke forskere der ikke måtte filmes og citeres. Årsagen var, at en del af deltagerne risikerede fyring, hvis deres universitets ledelse blev bekendt med, at de havde deltaget i et evolutionskritisk symposium.

Heller ikke i Danmark kan biologer stå ved deres darwintvivl. Jeg kender en dansk biolog, der altid opererer under falsk navn for risikofrit at kunne skrive offentligt om intelligent design.

Fremmer censur sandheden?

Lyder alt dette godt og normalt og som noget, vi ikke behøver forholde os til, når vi som kristne trækker evolutionsteorien ind i en debat om bibelsyn og fortolkning af naturvidenskabelige data i trosspørgsmålet? I disse tider er der fornuftige, intelligente mennesker, der billiger magthaveres initiativer til at ”regulere” informationer på fx sociale medier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi kan jo ikke tillade, at alle mulige farlige konspirationsteorier frit florerer på nettet, lyder argumentet. Vi må have konsensus om alle vigtige spørgsmål og efterfølgende sørge for, at det kun er de ”rigtige” faktatjekkede informationer, der kommer ud til befolkningen. Javel, men hvem skal afgøre, hvad der er sandt? Har censur nogensinde været brugt til at fremme sandheden?

Opfordring til kristne

Min opfordring til alle kristne er denne: Glem i første omgang spørgsmålet om, hvorvidt evolution er kompatibel med Bibelen eller med den kristne tro i det hele taget. Stil først spørgsmålet om, hvorfor evolutionskritikere undertrykkes. Bekræfter udøvelsen af censur os i, at gode mennesker beskytter os mod farlige holdninger, eller bør censuren vække mistanken om, at der, hvor den udøves, ligger en hund begravet?