Dramatisk forsidehistorie var løgn

Et gammelt ord siger, at sandheder er det første offer i en krig. Det er sandt. Og sådan har det også været i de seneste tre måneders uroligheder i Israel og de palæstinensiske områder.Et eksempel på det var en historie fra nyhedsbureauerne Ritzaus/Reuters, der blev bragt på forsiden af Kristeligt Dagblad den 10. oktober.

Uhyggelig beskrivelse

Historien er både tragisk og med sin detaljerede beskrivelse meget uhyggelig: ”En palæstinenser, der forinden var blevet kidnappet af jødiske bosættere på Vestbredden, blev i går fundet dræbt nær Ramallah. Den 38-årige palæstinensers hoved var smadret, benene brækket, øjnene revet ud og kroppen brændt. Fundet af hans maltrakterede lig satte sindene endnu mere i kog og fik palæstinensiske ledere til at fordømme israelerne”.
Historien er bemærkelsesværdig på grund af den modbydelige tortur, bosætterne har udsat palæstinenseren for. Der findes nogle små grupper af yderligtgående bosættere, der er parate til at myrde uskyldige palæstinensere. Det har der gennem årene været flere eksempler på. Men at jødiske bosættere i forbindelse med et mord begår uhyggelig tortur som i dette tilfælde, er uhyre sjældent – hvis det overhovedet nogensinde er forekommet!

Retsmedicinsk undersøgelse

Den amerikanske organisation Physicians for Human Rights (PHR – ”Læger for Menneskerettigheder”) besluttede at gennemføre en undersøgelse af episoden.
Den 20. oktober sendte de dr. Robert Kirschner fra Chicago Universitet og dr. Nizam Peerwani fra Nord Texas Universitet til Israel for at undersøge dødsfaldet.
I november offentliggjorde PHR de to retsmedicineres detaljerede rapport om undersøgelsen. De havde ikke kunnet få tilladelse til at gennemføre en obduktion, men havde undersøgt fotografier og en videooptagelse af liget, gennemgået de medicinske rapporter og undersøgelser, udspurgt en række personer, undersøgt den afdødes tøj og besigtiget dødsstedet og den afdødes ødelagte bil.

Hvad skete der?

Rapporten giver følgende beskrivelse af hændelsesforløbet:
Den 40-årige Issam Judeh Mustafa Hamed boede i landsbyen Uhm Safa nord for Ramallah på Vestbredden. Issam Judeh var maler, og midt på eftermiddagen søndag den 8. oktober forlod han landsbyen i sin Subaru for at køre til landsbyens kirkegård, hvor han skulle udføre noget malerarbejde.
Næste morgen blev hans bil fundet smadret og liggende på siden neden for vejen uden for landsbyen. To meter fra bilen lå liget af Issam Judeh i en blodpøl med ansigtet ned i jorden og fuldt påklædt.
Retsmedicinernes detaljerede gennemgang af ligets kvæstelser viser, at de svarer til, hvad man normalt finder ved et trafikuheld, hvor en bilist slynges ud af den forulykkede bil. Der er ingen tegn på slag, vold eller anden tortur, og tøjet viser, at der ikke har været sat ild til liget.

Alvorlig kritik

Den dramatiske historie på forsiden af Kristeligt Dagblad den 10. oktober er altså usandfærdig.
Da artiklen blev skrevet, var det ikke muligt for journalisten med sikkerhed at sige, hvad der rent faktisk var sket. Men det er ingen undskyldning for artiklen.