„Kristen sekt“ – en selvmodsigelse

Ord har magt. Derfor er det skæbnesvangert, når ord bruges forkert – eller i forkert sammenhæng.Et nyligt eksempel er nyheden om den 17-årige pige Krista Bindslev, der i et halvt år har holdt sig skjult hos en ”kristen sekt”, overgivet dertil af sin mor. DR TV bragte en rystende dokumentarudsendelse om den sadomasochistiske sekt fra Randers d. 6. maj. Men speakeren kom uheldigvis til at kalde sekten ”kristen”, angiveligt fordi lederen brugte ordene Gud og Jesus i sin manipulation af sine ”disciple”. En leder som i øvrigt sidder fængslet for vold med døden til følge på et andet sektmedlem.
Hvor langt kan man trække kristennavnet ned i sølet? Emmadiyasekten, som den hedder, har intet med kristendom at gøre; det er nok åbenbart for de fleste. Det problematiske er, at sammenkædningen af ordene ”sekt” og ”kristen” bider sig fast i underbevidstheden og – når det sker tilstrækkeligt mange gange – mistænkeliggør alle kristne, i særdeleshed medlemmer af frikirker, som værende en del af et sektvæsen.
Det må vi protestere på det kraftigste imod.
Mest fordi netop det kristne budskab er det diametralt modsatte:
At være kristen er at bekende Kristus som herre; intet menneske kan stille sig imellem her. At være kristen er at følge ham; troen er en frivillig størrelse; hvad blev der ellers af troen? At efterfølge Ham vil i sidste ende betyde kærlighedsgerninger. Kærlighed til Gud, kærlighed til hinanden som kristne, kærlighed til alle, ja, selv til vore fjender!
Der er ikke plads til sektvæsen her!
Journalisters lemfældige omgang med ord har en tendens til at skære alle over en kam. Korte nyhedsindslag giver ikke den nødvendige baggrundsinformation. Derfor må vi kristne selv ud i det offentlige rum. Skrive læserbreve. Udgive foldere. Oprette hjemmesider.
Jo mere vi spiller med åbne kort, klart og i et sprog, folk forstår, jo mere kan vi rette op på det skæve mediebillede. Og jo bedre kontakt får vi med de mange, som har så hårdt brug for det kristne budskab. Uden at de skal være bange for at komme ind ad bagvejen i en ”kristen sekt”.