Dansk gospelleder mødte Andraé Crouch

Jens Erik Kristensen, der er organist og leder af gospelkoret Gospel FC, skriver her om Andraé Crouch og sit møde med ham i USAAndraé Crouch siger om sig selv: ”Jeg er ikke entertainer, men en præst, der spreder Guds ord gennem sang. Gud gav mig mit talent, og jeg vil bruge det for ham hele mit liv.”Han har noget at have det i, for han har skrevet omkring 300 sange, hvoraf en hel del er blevet internationalt kendt, især inden for gospel. Ved at blande traditionel (amerikansk!) kirkemusik med moderne teknik og popmusik er han i høj grad blevet en pioner inden for contemporary (= moderne) gospel.

– Det vigtigste er at leve i bøn og fællesskab med Jesus, siger Crouch

Andraé Crouch har hele sit liv arbejdet med musik, sunget og spillet klaver. Han er født i Californien i 1942 som søn af en præst. Han fik tidligt et kald til at arbejde med musik, og hans første gruppe hed ”the COGICS” (Church of God in Christ Singers). Allerede i 1960’erne blev han kendt med gruppen ”Andraé Crouch and the Disciples” i både Europa, Afrika, Østen og hele Amerika. Han indspillede flere albums med dem i 1969-80. I årenes løb har han samarbejdet med navne som Elvis Presley, Quincy Jones, Michael Jackson og Madonna. Han har lavet partiturer til indspilninger af (kor)musik til film som ”Befri Willy”, ”Farven lilla” og ”Løvernes konge”.
I begyndelsen af 1980’erne lavede han flere solo-ting, som skabte røre omkring hans person, bl.a. fordi han berørte emner som abort og prostitution. Men for ham selv var det naturligt, da han altid gerne har villet provokere, måske også i et forsøg på at komme længere ud med sin musik, fx på det verdslige marked.
I 1994 kom så ”Mercy”, i 1997 ”Pray”, i 1999 ”The Gift Of Christmas” og i år ”Gospel Around The World” sammen med det svenske kor ”Solid gospel” (anmeldt her i uge 28-31). I 1996 blev hans musik også hyldet på en cd med forskellige kendte, amerikanske kunstnere. Herudover har han medvirket på fx flere af Oslo Gospel Choir’s albums. Han har fået ni Grammy awards, og i 1998 blev han ”indsat” i ”Gospel Music Hall of Fame”.
I årene 1986-94 koncentrerede han sig mere om sin familie, om sin kirke og om at producere for andre. I denne periode mistede han også både sine forældre og sin storebror i løbet af bare to år. Det satte ham i et vanskeligt valg: Skulle han fortsætte sin fuldtids musikkarriere, eller skulle han overtage sin fars præsteembede? Han blev overbevist om, at Gud gav ham kald og udrustning til at være præst samtidig med, at han kunne forkynde gennem sin musik. Derfor overtog han sammen med sin tvillingsøster Sandra Crouch ledelsen af menigheden i ”The New Christ Memorial Church of God in Christ” i San Fernando, Los Angeles. Mange af hans gode sange er kommet til ham, netop under gudstjenesterne siden. Derfor optager han altid gudstjenesterne, så han efterfølgende kan nedskrive de tekster og den musik, som kommer til ham under gudstjenesterne.
I dag arbejder Andraé Crouch stadig dér som ”music-pastor” sammen med sin søster Sandra. Og dér havde jeg den store fornøjelse at møde dem på en gospelrejse tidligere i år. Han havde ikke så meget stemme tilbage (!), da han lige havde været på turné, men på trods af det ville han meget gerne møde vores gruppe og fortælle lidt om sit liv og virke. Og dét, der kom til at stå tilbage for os, var, at uanset, hvor dygtig man er, hvad man har prøvet og hvor stort et navn, man er blevet på sit felt, så er det vigtigste, at man lever hver dag i bøn og i tæt forbindelse med Jesus for at nå målet! Det kan lyde meget fromt og naivt måske, men ikke desto mindre er det godt at høre fra en person som, om nogen, har været med til at præge gospelmusikken de sidste 35 år og givet ”the gospel” til en masse mennesker! Og skulle nogen mene, at han er ved at være gammel, så husk: Gospel har ingen alder!