Stefan Vase i Hviderusland
Små glimt fra Hviderusland:

Når alternativet er „fængsel“

Den 22-årige Katja (yd. t. h), som er mongol, er en af nogle få heldige mentalt eller fysisk handicappede børn og unge, som har fået plads på et privat finansieret børnehjem i Minsk.
– Der er kun et alternativ: et statsligt internat. Det er som et fængsel, fortæller stedets daglige leder (damen i den hvide trøje). Efterskolelærer Bjørn Leinum (yd. t. v.) står ved siden af pastor Igor.

Voldsom ulykke

30. maj 1999 omkom 52 unge drenge og piger, da et uvejr med hagl på størrelse med tennisbolde pludselig opstod over en øl-festival. I panik flygtede mange unge ned ad trapperne i baggrunden. 52 døde, 87 såret. Dette mindesmærke i Minsk er til minde om de døde.
Samme dag i Minsk var der flere kristne koncerter og arrangementer. Der blev man ikke mærket af uvejret…

Fakta om Hviderusland:

Religion: ortodoks kristendom, 80 pct., andet (katolicisme, protestantisme, jødedom og islam), 20 pct.
Sprog: Hviderussisk og russisk
Nyere historie: Hviderusland forlod Sovjetunionen i 1991 og har frem til 1999 været den af de tidligere sovjet-republikker, som har været mest uafhængig af USSR/Rusland. I december 1999 underskrev præsidenten en tættere økonomisk og politisk samarbejdsaftale med Rusland. Den siddende præsident Aleksandr Lokoshenko håber – efter sigende – at Hviderusland på et tidspunkt kan være med i en ny kommunistisk union med Rusland.
Hviderusland er i dag en autoritær republik – siden 1994 ledet af Aleksandr Lukashenko. Det politiske liv er domineret af præsidenten og ingen egentlig opposition er tilladt.
Hvert år offentliggør Open Doors International en liste over de 50 lande, hvor kristne forfølges mest. På listen for 2004 (World Watch List) står Hviderusland som nr. 45 – samme placering som i 2003. I forhold til sidste år er der sket en lille stigning i forfølgelsen.

Kilder: Historielærer Ole Hauge, Infonation, Nationmaster, CIA/World factbook samt Open Doors