Telefonandagt kimet ned

Indre Missions Telefonandagt har travlt som aldrig før – i februar ringede 21.000De seneste måneders strid om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger har fået danskerne til at søge flere informationer om kristendommen. Det viser salgstal fra landets boghandler og besøg på hjemmesider om tro og kristendommen. Men også Indre Missions 30 år gamle telefonandagt får i disse dage så mange opkald, at systemet er tæt på sammenbrud.

Aase Svarre Thise, der leder Indre Missions Telefonandagt har svært ved at få armene ned efter de sidste måneders mange opkald. Fotograf: Anette Ingemansen

Alene i februar lyttede 21.000 danskere med på den daglige andagt, der varer to minutter og indtales af præster og andre kristne. Det daglige antal opkald er steget med 50 procent det sidste halve år og er i øjeblikket på det højeste niveau, siden man begyndte at tælle opkaldene i 1997.

Helt vildt

Leder af Telefonandagten Aase Svarre Thise fra Vejle har svært ved at få armene ned over de seneste optællinger.
– Det er helt vildt, og vi arbejder på højtryk med nye tekniske løsninger, der kan klare de mange opkald, forklarer hun.
Alle opkald til Telefonandagten er anonyme, så Aase Svarre Thise kan kun gætte på, hvad den store efterspørgsel skyldes.
– Jeg tror, den senere tids naturkatastrofer og senest striden om Muhammed-tegningerne har fået flere danskere til at overveje, hvad de egentlig tror på. Derfor søger de flere informationer om kristendommen, og netop her kan Telefonandagten være et godt værktøj, fordi den er helt anonym og uforpligtende, siger hun.

Lytter med på mobilen

Cirka hver anden uge er det muligt at kontakte den præst, der har indtalt ugens andagter. Og også her gløder telefonerne mere end normalt, fordi folk har spørgsmål til andagterne eller ønsker en anonym samtale med en præst.
Telefonandagten har eksisteret i over 30 år, og Aase Svarre Thise har været leder siden 1991. Dengang var det især ældre, der ringede, men i dag fornemmer hun, at også mange unge lytter med.
Det tilskriver hun først og fremmest udbredelsen af mobiltelefoner, der gør det muligt at lytte til andagten i toget eller fra køen på posthuset.
– Jeg har talt med flere unge, som synes det er en smart mulighed, og vi arbejder i øjeblikket på nye tiltag, der henvender sig særligt til de unge, afslører hun.
Indre Missions Telefonandagt fik i 2005 over 185.000 opkald. Og i 2006 er tallet foreløbig over 40.000.