Rigtige mænd står op for deres tro

Poul Dalgaard vil samle 1000 mænd i Roskilde Hallen og opmuntre dem til at dele deres tro på Gud med andre.- Mænd har brug for at tale med andre mænd om deres liv og om deres tro, siger Poul DalgaardHan véd det af egen erfaring. Gennem otte år har han og fem andre mænd mødtes hver anden uge i en ERFA-gruppe.
– Vi prioriterer det meget højt. Ud af 20 gange er der ikke nogen af os, der er kommet under 18 gange. Det er fordi vi véd, at vi har brug for at snakke om vores liv – og bekende vores synder for hinanden. Vi har alle brug for nogen venner, som har ret til at tale ind i vores liv.

Brug for nytænkning

Da Poul Dalgaards kone blev kristen og han selv lidt senere også blev det, undrede det ham, at man i kirken talte så lidt om alt det, der optog mænd. F.eks. arbejde, sex og penge. Man talte om Zakæus og om Helligånden, men som ny kristen var han ikke inde i den kristne sprogbrug.
Det førte til, at han sammen med andre mænd oprettede en mande-gruppe, som snart blev til flere grupper, og en forening: ”Det’ for mænd”.
I dag hedder foreningen MEN.dk og den 17. marts 2007 vil Dalgaard og MEN.dk forsøge at samle 1.000 mænd til et stormøde i Roskilde Hallen.
– Der er brug for mænd, der tør sige, at de tror på Gud. Mange mænd gemmer sig af frygt for omgivelsernes reaktioner. Derfor håber jeg mødet i Roskilde Hallen vil give dem en kæmpe saltvandsindsprøjtning, siger Poul Dalgaard.

Aktiv erhvervsmand

Han begyndte selv sin karriere som landmand og antikvitetshandler i England, hvor han opdagede, at de havde nogen gode hegn. Han gik så i gang med at sælge PODA-hegn i Danmark og andre europæiske lande, og det er blevet en rimelig stor succes.
Nu er han gennem virksomheden Mercy.biz involveret i at bygge en stor fabrik i Ukraine, samt mange mindre virksomheder i bl.a. Indien.
Idéen er at bruge virksomheder til at hjælpe mennesker i de fattige lande til at blive selvhjulpne og lære dem en ”excellent livsstil”. Det vil bl.a. sige en livsstil, hvor man tager ansvar for sin familie og sin næste, og hvor man forsøger at gøre alt på den bedste måde.
Det vil Udfordringen fortælle om i en senere artikel. Men lige nu gælder det ”1000 mand for Danmark” som er overskriften for dagen i Roskilde Hallen.
Her bliver der glad og rytmisk gospelsang, opmuntrende pep-talks og konkret undervisning og vejledning om mænds udfordringer.
– Vi vil gerne hjælpe kristne mænd ud af busken, så de erfarer, at det kristne budskab holder, pointerer Poul Dalgaard.

Afrikansk pioner

Sunday Adelaja skal være med til at give mænd mod.

Til hjælp har MEN.dk inviteret den afrikanske præst Sunday Adelaya fra Ukraine. Han har grundlagt en af Europas største frikirker med over 25.000 medlemmer.
– Hans netværk har startet over 500 nye kirker i 36 lande, og manden er endnu ikke fyldt 40, erklærer Poul Dalgaard.
Han håber den afrikanske pionerånd kommer til at smitte af på de danske mænd.
Som leder af den kristne mandebevægelse i en halv snes år har Dalgaard mødt mange mænd, som er kuet:

Mænd har det svært

– Mænd i dag har svært ved at forstå sig selv. De har ind imellem brug for at mødes som mænd, og fortælle rent ud, hvordan de har det med f.eks. penge, magt og sex.
ERFA grupperne styrker mændenes identitet, så de kan være noget for deres familier:
– Sagen er jo, at kvinder i virkeligheden ønsker handlekraftige mænd. Mænd har ofte overladt det meste til kvinderne og derved svigtet dem. Men de må op på dupperne igen. Ikke for at skubbe kvinderne af banen, men for at gå ind i det, som er Guds plan for manden, fastslår Poul Dalgaard.

Få kraft fra Gud

– De fleste mænd har et ønske om at bygge noget stort og at gøre en forskel, men glemmer ofte den mulighed, at de kan hente kraft fra Gud.
Alle kan få kontakt med Gud gennem Jesus. Er der noget som dette land har brug for, så er det at få øje på Jesus, som et gangbart alternativ til alle mulige andre ideologier, fastslår Poul Dalgaard, som selv bruger troen i sit liv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fælleskirkelig

Mændene bag MEN.DK kommer fra en bred vifte af det danske kirkeliv. Både folkekirken og frikirker er repræsenteret. Man arbejder meget for at nedbryde skel mellem de forskellige ”afdelinger” af den kristne kirke i Danmark.
– Det er vigtigt at forstå, at Gud er så god, at han tillader forskellige tempi på gudstjenesterne, så der er plads til alle. Vi bør have fokus på det, som vi kan være fælles om, troen på Jesus Kristus og i stedet nedtone de områder, hvor holdningerne er forskellige.
– Vi har valgt at kalde mødet i Roskilde for ”1000 mand for Danmark”, fordi vi har en vision om, at se 1000 mænd i bøn for Danmark d. 17. marts, slutter Poul Dalgaard.
– Det er ikke ment som en magtdemonstration, for Bibelen siger: ”Det er ikke ved magt eller ved styrke, men ved min Ånd, siger Herren”. Målet er, at vi som mænd må opleve en personlig fornyelse, så vi som mænd kan gøre en forskel.
MEN.DK arrangerede lignende møder i 1998 og 1999 og samlede da 6-700 mænd. På mødet i Roskilde vil også Bernard Brown fra England, samt David Hansen og Poul Dalgaard fra de hjemlige breddegrader medvirke. For musikken står Peter Hedelund med band.