God intro til C.S. Lewis

Ny bog og dvd om den kristne forfatter og tænker er udgivet samlet under titlen „Et personligt portræt af Narnias skaber“ En pakke, der består af en bog og en dvd, giver en fin introduktion til den fremragende kristne forfatter og tænker, C.S. Lewis, som fik et temmelig usædvanligt livsforløb.Biografien er skrevet som en hyldest til Lewis af Douglas Gresham – stedsøn af Narniabøgernes berømte forfatter. Gresham mødte første gang sin senere stedfar, da han var otte år. Dengang tog hans mor, Joy Gresham, ham og hans bror med på besøg i Lewis’ hjem, The Kilns.
I de efterfølgende ti år levede Douglas Gresham tæt på Lewis og mærkede hans omsorg og lyttede til ham, når han fortalte historier fra sit liv og sine bøger. På den måde opbyggede Douglas en kærlighed til sin stedfar, der helt tydeligt gennemsyrer portrættet.
Gresham er nu tres år, og han fortæller om den hverdags-Lewis, som han stadig beundrer som en gentleman og den bedste kristen, han har kendt. Biografien er en hyldest til mennesket C.S. Lewis.

C.S. Lewis
– Narnias skaber

Det er bemærkelsesværdigt, hvordan tilsyneladende ubetydelige begivenheder kan få afgørende betydning for et menneskes liv. Sådan var det for Lewis. Han skrev: »Jeg har altid troet på, at mirakler kan ske. Det handler bare om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.«
Det skete i Oxford, hvor han som ung ateistisk studerende alligevel måtte give sit liv til Gud – meget imod sin vilje. Men i længden var det simpelthen ikke muligt for ham at fornægte Guds eksistens. Men miraklet skete igen, da han mødte Joy Gresham i en moden alder. Hun blev senere hans hustru, fik kræft, men blev mirakuløst helbredt. Den største smerte var, at hun fik tilbagefald og døde nogle år efter. Som Lewis siger gang på gang på dvd’en, der medfølger: „Jeg burde vide, at når det går så godt, så kan det ikke blive ved“.
Den medfølgende dvd er en BBC-produceret dramadokumentar om den berømte forfatters liv. Det er et vidnesbyrd om en Gud, der bærer gennem den største åndskamp og dybeste sorg.
Når man læser C.S. Lewis, bliver man grebet af en intellektuel nærhed og et forfatterskab af særdeles forskelligartet karakter: science fiction, gendigtning af græske myter, litteraturhistorie, apologetik og meget andet. Blandt C.S. Lewis’ mest kendte bøger på dansk er: Narnia-bøgerne, Fra Helvedes Blækhus og Det er Kristendom. De omtales også i filmen.

Ungkarl i krig

I filmen spiller Anton Rodgers den ældre C.S. Lewis, som ser tilbage på sit liv. Gennem små sekvenser dukker vi ned i historiens forskellige livsforløb i dramaform. Vi går med den unge Lewis i det protestantiske hjem i Nordirland, hvor han voksede op med storebroderen Warren. Vi ser opvæksten side om side med Titanic i Belfast, det store tab og den voldsomme forandring i hans liv efter moderens død, og hans efterfølgende tid på den forfærdelige engelske kostskole med den sindsyge rektor. Derefter fik Lewis heldigvis privatundervisning og blev skolet i rationel tænkning og argumentation. Det kom til at præge resten af hans liv og er baggrunden for, at ungkarlen kunne begynde at studere i Oxford. De umenneskelige skyttegrave under første verdenskrig afbrød hans ophold her, men kickstartede hans skriveri og åndelige proces. Han vendte tilbage til Oxford efter at være blevet såret af Englands egne granter og endte med en ansættelse som lærer ved universitetet i Oxford. Her møder vi også hans nære venskab med J.R.R. Tolkien, forfatteren til Ringenes herre.

Lewis med egne ord

Filmen er en glimrende første introduktion til C.S. Lewis’ liv og tænkning, som kan give inspiration til at forstå hans bøger. Grundideen med at lade den ældre Lewis se tilbage på sit liv er sjov, selvom Anton Rodgers’ fremstilling af Lewis ikke helt fanger Lewis’ fantastiske personlighed, som bogen udstråler. Men det kan også være svært at hamle op med Anthony Hopkins sublime portræt af forfatteren for nogle år siden i filmen Shadowlands (Skyggeland).
Bogen beskriver Lewis’ liv ved hjælp af hans egne ord. Sproget er let at forstå og fyldt med associationer, så man sidder spændt og venter på, om forfatteren formår at guide læseren tilbage, og på, hvad associationen nu skal bruges til for at forstå den røde tråd.
Den er en letlæselig fortælling med masser af subjektive kommentarer om en fantastisk forfatters liv.
Biografien er skrevet poetisk, så man mærker omgivelserne og bliver sat ind i den hæderlige gentlemans æresfølelse, der f.eks. hele livet tog sig af en død soldaterkammerats familie med en dysfunktionel mor pga et løfte, taget i ungdommens kådhed.

Douglas Gresham:
C.S. Lewis – et personligt portræt
192 sider
BBC-produceret dvd:
C.S. Lewis – Narnias skaber
54 min.
Samlet pris: 299,95 kr.
Fokal