Præster skal på digital fod med konfirmander

En ny hjemmeside konfirmazion.dk giver nu landets folkekirkepræster mulighed for med enkle klik at inddrage mobiltelefonen og internettet i deres konfirmationsundervisning.Nu varer det ikke længe, før landets 46.000 nye konfirmander modtager en sms fra deres præst. En ny hjemmeside – Konfirmazion.dk – har nemlig set dagens lys. Den giver landets folkekirkepræster mulighed for at kommunikere via mobiltelefon og internettet i forbindelse med deres konfirmationsundervisning. Derfor kan præster nu sende en sms til deres konfirmander med alt fra teologiske spørgsmål, etiske udfordringer eller måske en bøn eller velsignelse, som de unge kan tage med sig i deres hverdag.

Haarder klippede
snoren over

Hjemmesiden er blevet udviklet med støtte fra den nye folkekirkelige udviklingsfond under Kirkeministeriet. Derfor var det også Kirkeminister Bertel Haarder, der tirsdag var med til at klippe snoren over sammen med biskop Steen Skovsgaard og folkene bag konfirmazion.dk. Det skete i Emmaus kirken på Frederiksberg i København, hvor kirkerummet var omdannet til et digitalt konfirmandlokale med bærbare computere, storskærm og rig mulighed for at prøve konfirmazion.dk af.
Det er Danmarks Kirkelige Mediecenter i Århus, der har opfundet og udviklet det nye konfirmandsystem for Folkekirken i samarbejde med en række præster. Forlaget Aros Underviser har udarbejdet undervisningsmoduler, der gør det enkelt at bruge konfirmazion.dk.
Ambitionen er at øge den tid, konfirmanderne forholder sig til kirke og kristendom, siger Simon Kangas Larsen, projektleder og direktør for Danmarks Kirkelige Mediecenter.
– Præsten kan løbende have en dialog med de unge via sms og internet. Det gør det enkelt for Folkekirken at møde de unge i øjenhøjde, via de kommunikationsformer de unge normalt bruger, nemlig mobiltelefon og internet. Mange præster har i længere tid ønsket at kunne bruge den nye teknologis muligheder, men har stået famlende over for den. Med konfirmazion.dk åbner der sig en række muligheder for fremtidens konfirmandundervisning, siger han.

Et helt nyt værktøj

Den nye hjemmeside tilfører undervisningen en digital dimension på flere måder, fortæller Simon Kangas Larsen:
– I fremtiden får de konfirmandhold, der bruger konfirmazion.dk deres egen hjemmeside og konfirmanderne deres egen profil på nettet. Det bliver muligt for præsten at føre samtaler med konfirmanderne via sms om livets store og små ting – uden at præsten får ondt i sms tommelfingeren, da det sker via computeren. Konfirmanderne kan svare på spørgsmål ved hjælp af kameraet på telefonen, når præsten fx efterlyser billeder af lykke, sorg, næstekærlighed eller skabelsen.
– Billeder der efterfølgende også kan bruges på internettet. Konfirmanderne kan online registrere deres kirkegang og få krydser for gudstjenestebesøg. Og meget andet, siger Simon Kangas Larsen.
Konfirmazion.dk er et af de første af de projekter, som den folkekirkelige udviklingsfond har støttet, der bliver til virkelighed.