Tema om efterskoler
Fedt at komme hjemmefra

”Det bedste har været at lære så mange at kende på så kort tid”, fortæller Kim, der er ny efterskoleelev på Løgumkloster Efterskole (LME).Bygninger, værelser, faglige tilbud og ikke mindst fællesskabet får topkarakterer af 16-årige Kim Johannsen fra Hjordkær ved Rødekro, som netop er startet i 10. klasse på Løgumkloster Efterskole (LME) i Sønderjylland.

”Jeg er blevet accepteret som den jeg er,” siger Kim Johannsen.
Ja til vasketøj

– Et efterskoleår får man aldrig igen, understreger Kim. Han har haft et stort ønske om at komme på efterskole og er glad for, at han fik sine forældre overtalt til at sende sig af sted.
– Det er fedt at komme hjemmefra. Jeg vil være her så meget som muligt, og sådan tror jeg, de fleste har det, fortæller han.
Og det gør ikke så meget, at han selv skal lære at vaske sit tøj, for han vil gerne blive mere selvstændig og mindre afhængig af mor og far.
Men han skal måske et smut hjem i nær fremtid for at hente sin scooter. Han har nemlig valgt metalsløjd, hvor gokart, knallert m.m. er på programmet.

Eksamen og sjov

Kim har også valgt dansk, engelsk og fysik på udvidet niveau for at forbedre sine karakterer. Tysk har han dog fravalgt, da både mor og bedsteforældre er tyske. Og så er han lige netop den årgang, som kan have en 9. klasses eksamen efter den gamle karakterskala og 10. klasses eksamen efter den nye. Han synes bare, det er ærgerligt, at den nye skala alligevel ikke er særlig international, men stort set kun bruges i Danmark!
Af linje har han valgt musik og drama med blandt andet kor og samspil. Sport har aldrig lige været ham, men nu kaster han sig ud i håndboldspillet. Og her oplever han faktisk, at det gode fællesskab på skolen holder.
– Første gang vi spillede, trak en af kammeraterne mig lige til side, så jeg fik reglerne, og så spillede vi videre. Taber man bolden, griner vi bare, og man kan godt være med alligevel, fortæller han.

Ham den kristne Kim

Kim er ikke fra et kristent hjem, men han har gået på Agerskov Kristne Friskole siden fjerde klasse, og han har helt bevidst valgt en kristen efterskole med de værdier, som den nu står for.
– På mange efterskoler har de problemer med stof og druk, fortæller han. Men på LME har han i stedet store forventninger til fællesskabet blandt kristne:
– Vi har nemmere ved at acceptere hinanden og behandle hinanden godt.
For Kim er troen kommet efterhånden, og han føler stadig, han kommer lidt mere til tro, når der bliver holdt andagt på efterskolen. Troen har blandt andet betydning for, hvordan han snakker, og det har hans ikke-kristne kammerater bemærket.
– De kan godt finde på at sige: Der kommer ham den kristne Kim, fortæller han.

Kanon fællesskab

Ud over at tænke over sin sprogbrug beder Kim også om aftenen. Han oplever Gud som én, der hjælper ham, én, han kan bede til, og én, han kan komme til og erkende sine fejl og blive tilgivet. Det sidste oplever han både i forhold til Gud og mennesker.
Efter en uges tid på efterskolen synes Kim, at det bedste har været at lære så mange at kende på så kort tid.
– Jeg føler, jeg er blevet accepteret som den jeg er, og at vi har et kanon fællesskab, slutter han.
Helle Bech/Tro og mission