”Amerikas præst” bad om Guds nåde

Ved Obamas tiltrædelse som USA’s præsident bad Rick Warren om tilgivelse for sit folk.

Rick Warren bad Gud om nåde, og om at skænke Barak Obama visdom, ydmyghed, mod og medfølelse i embedet som præsident.

– Vi er samlet i dag, fordi vi har valgt håb frem for frygt, enhed og fælles mål frem for konflikt og uenighed, erklærede Barak Obama, efter han med hånden på Abraham Lincolns gamle bibel i sidste uge tiltrådte som USA’s 44. præsident.
Den nytiltrådte præsident mindede samtidigt sine tilhørere om det ”Gudgivne løfte, at alle er lige og frie, og alle fortjener en chance for at opnå deres fulde potentiale.”

Ansvar overfor Gud

Som en understregning af sit budskab om enhed trods forskelle var den evangelikale præst, Rick Warren fra Saddleback kirken i Californien, indbudt som forbeder ved ceremonien.
I sin bøn råbte Rick Warren til ”den almægtige Gud” om nåde og tilgivelse for det amerikanske folks selvtilstrækkelighed og tendens til at glemme Gud.
– Må vi trods vanskelige dage foran os, opleve en ny fødsel, klarhed i vores mål, ansvar for vores handlinger, ydmyghed i vores strategier, høfligt i vores holdninger, selv når vi er forskellige, bad Warren, der har fået tilnavnet ”Amerikas præst” og af mange betragtes som arvtager til evangelisten, Billy Graham.
– Må vi aldrig glemme, at en dag skal alle nationer og alle folk stå til ansvar over for dig, fortsatte han i sin bøn, der konkret anråbte Gud om at skænke Barak Obama visdom, ydmyghed, mod og medfølelse i sit embede som præsident.

Ateister ønskede Gud ud af ceremonien

Rick Warren var ikke den eneste præst, der medvirkede ved Obamas indsættelse.
Men som præst for USA’s fjerdestørste kirke med fokus på kirkefremmede og et stærkt socialt engagement betegnes den californiske præst, der i øvrigt støttede George W. Bush ved valget i 2004, som ”den nye Billy Graham.”
En betegnelse, der bakkes op af en Gallup-måling, der viste, at kun ni pct. af amerikanerne havde modvilje mod hans medvirken ved den åbenlyst liberale Obamas tiltrædelse som præsident.
Forud havde Warren ellers mødt stærk kritik fra liberale og især homoseksuelle kredse, ligesom ateistiske grupper med sagsanlæg havde forsøgt at få Gud helt ud af ceremonien.
Foruden invitationen til Rick Warren var det dog vigtigt for Obama, at kunne lægge sin hånd på Abraham Lincolns bibel, præsidenten, der ophævede slaveriet i USA.