Darwinistiske fundamentalister?

Bagsmækken skal være humoristisk, siger chefredaktøren. Men det er emnet for alvorligt til. Så Udfordringens læsere må denne gang finde sig et surt opstød fra min side. Og opstødet skyldes, at jeg nær fik aftenkaffen galt i halsen, da jeg så DR-Nyheder onsdag den 3. februar kl. 21.- Fundamentalister er på fremmarch, og en af deres helt store hadeobjekter er videnskabsfolk, indleder studieværten.
Jeg hoster og harkler, mens jeg spidsede ører:
– Religion handler om det vi tror på. Videnskab – bl.a. evolutionsteorien – handler om det vi ved noget om, siger cand. scient. Hanne Stranger i udsendelsen.
Og mens jeg tygger drøv på en småkage, siger reporter Jørgen Anton:
– Hvad der for ham (Darwin) var teorier, er i dag sikker viden, dog altså ikke for fundamentalister.
Fundamentalisterne har ifølge ham ”fundet på” at beskrive Gud som en intelligent designer.
Fundet på?, tænkte jeg. Det har da været en del af menneskets helt naturlige tankegods siden tidernes morgen – læs bare Bibelen. Skulle 150 års såkaldt videnskab vælte den af pinden? Og her kommer så den kulsorte alvor:
Er der nogle, der er fundamentalister i det her land, så er det darwinisterne. Hanne Stranger har så vidt ret i, at religion er noget man tror på. Men så er tilhængere af evolutionsteorien – der ikke er sikker viden – også stærkt troende, så troende at man fristes til at kalde dem darwinistiske fundamentalister.
Og journalisterne er tilsyneladende stærkt påvirkede, af de ekspertkilder, der i denne sammenhæng må kaldes partskilder.
Det er en påstand helt ude i det blå, når indslaget indledes med, at fundamentalister anser videnskabsfolk for hadeobjekter. Hvad med alle troende videnskabsfolk?
Indslaget er mildest talt tendentiøst. I stedet for nuanceret og respektfuldt at beskrive forskellige tilgange til emnet, får Hanne Stranger det sidste ord i udsendelsen:
– Mennesket er en abe, fastslår hun.
Magen til kampagnejournalistik!
Men måske har jeg overset en ironisk undertone? For de kan da ikke mene det alvorligt at sværte flertallet af jordens befolkning til, fordi de som religiøse mennesker tror, at de er skabt af Gud. Nu er det pludselig de troende der er fundamentalister, mens de, der tror på evolutionsteorien åbenbart er helt normale.
Det er en om’er, DR!