Front tog til Sydafrika

Den alternative 10. klasse Front fra Rudehøj Efterskole har lige været på out-reach i et af Sydafrikas slumkvarterer. To af eleverne fortæller her om deres oplevelser.Front-klassen fra Rudehøj Efterskole er lige kommet hjem fra en outreach i Sydafrika. I ti dage var de ni elever og to lærere med til at hjælpe og opmuntre fattige børn i alle aldre.– De 10 dage vi tilbragte i Sydafrika, brugte vi på at gøre en forskel for en del børn i Sweetwaters med sang, drama, vidnesbyrd, dukketeater og leg, fortæller Lisa Christensen, som er elev på Front på Rudehøj Efterskole.
– Pointen med de forskellige aktiviteter, vi fyrede af, var hovedsagligt omkring Guds kærlighed til os og kærligheden mellem os, siger Simon Hybschmann, som også går på Front.

Mini-bibelskole

”Front” er en alternativ 10. klasse på Rudehøj Efterskole i Odder. Efterskolens bagland er Oase. Eleverne på Front modtager undervisning ud fra bibelen i både teambuilding, de grundlæggende kristne værdier, Jesus i hverdagen som teenager og trosforsvar.
– Det er en slags mini-bibelskole for teenagere, forklarer Simon.
En del af året på Front er udlandsturen, som i år gik til en gammel Township, kaldet Sweetwaters, i Sydafrika.

Masser af rytme og smil

Aigekko ofana no Jesu. Det sang 50 børn for de ni front-elever og to lærere, på zulusk, da de trådte ind i skolegården, på en af de afrikanske skoler, som Front besøgte.
– Børnene sang virkelig, så ørerne var ved at falde af, fortæller Lisa.
– Ikke at det lød dårligt, for det var vildt imponerende, tilføjer hun.
Front var mange forskellige steder. Både i børnehaver, skoler og børneklubber.
– Hvor end vi var, havde de altid brug for vores hjælp, og de gav os altid tid til at vise de forskellige ting, vi havde planlagt. Det fede var, at børnene altid var med på vores ideer, og altid lyttede, når vi fortalte, fortæller Simon.
– Det var en enormt fed og livsbekræftende oplevelse at se deres rytme og smil allerede som 2-årige. Oven i det var det fedt, at de også forstod, hvad vi fortalte og sang om, siger Lisa med et smil.
– Noget jeg nød var, at der slet ingen jantelov fandtes dernede. Jeg mener, hvis vi havde vist noget lignende hjemme i Danmark, ville det ikke været blevet accepteret på samme måde, tilføjer Simon.

Enorm gæstfrihed

Da gruppen fra Rudehøj ankom til Sydafrika, vidste de ikke, hvordan de skulle bo. Det var på forhånd aftalt, at den kirkelige organisation iThemba skulle arrangere indkvartering til danskerne, men hverken elever eller lærere havde nogen ide om, hvad de kunne vente sig.
Den sydafrikanske gæstfrihed viste sig at være enormt stor, for da Front-gruppen ankom, var det et stort hus med swimmingpool og tjenestepige, der ventede dem.
– Ja vi boede i rigdom og arbejdede i fattigdom, siger Simon.
– Ja, og det gjorde det tydeligt, at der er en enorm forskel på rig og fattig i Afrika. Ved hjælp af iThemba fik vi alt, hvad vi havde brug for. De havde både arrangeret kost og logi og alt arbejdet for børnene for os, og de fulgte os overalt, siger Lisa.

En oplevelse for livet

Organisationen iThemba hører under en Baptistisk kirke, og de to teenagere fandt frem til, at den mindede meget om deres egen kirke hjemme i Danmark.
– Denne tur har virkelig rykket i mig, og jeg tror aldrig, at jeg vil glemme den, fortæller Simon til sidst.
– Det tror jeg ikke, nogen af os vil, afslutter Lisa.
Sidsel